Αρχική Special Topics Ουκρανικό: Στο «χορό» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπαίνουν CERN, ESA και...

Ουκρανικό: Στο «χορό» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπαίνουν CERN, ESA και MIT

Βαθύτατα συγκινημένοι από τις εκτεταμένες και τραγικές συνέπειες της επίθεσης στην ουκρανική επικράτεια από ρωσικά στρατεύματα πληθαίνουν τα μηνύματα συμπαράστασης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

0
Oukraniki krisi
Διαφήμιση

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ σταμάστησε την συνεργασία του με το ρωσικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Σκόλκοβο, «παγώνοντας» σειρά ερευνητικών προγραμμάτων που διενεργούσαν από κοινού. Ενώ, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, CERN, καταδικάζει με ανακοίνωσή του την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναλαμβάνοντας πολύ συγκεκριμένες δράσει συμπαράστασης στον πληττόμενο ουκρανικό λαό.

Τα 23 κράτη μέλη που απαρτίζουν τον CERN, το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής σωματιδίων στον κόσμο, καταδικάζουν, με τον πιο έντονο τρόπο την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εκφράζουν τη λύπη τους για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις, καθώς και την συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την παράνομη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία αποτελεί ένα από τα κράτη μέλη του CERN
και οι Ουκρανοί επιστήμονες δραστηριοποιούνται σε πολλά από τα πειράματα και τις δραστηριότητες του ερευνητικού κέντρου.

Βαθύτατα συγκινημένοι από τις εκτεταμένες και τραγικές συνέπειες της επίθεσης, η διοίκηση και το προσωπικό του CERN, καθώς και όλοκληρη η επιστημονική κοινότητα των κρατών μελών του CERN, εργάζονται για να συμβάλουν στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και να βοηθήσουν την ουκρανική κοινότητα στο CERN.

Το συμβούλιο του CERN πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση στις 8 Μαρτίου, συζητώντας σχετικά με τις μελλοντικών αλληλεπιδράσεις με τη Ρωσία και αποφάσισε ότι:

  • Το CERN θα προωθήσει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη Ουκρανών επιστημόνων και της ουκρανικής επιστημονικής δραστηριότητας στον τομέα της φυσικής υψηλής ενέργειας.
  • Το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσικής Ομοσπονδίας αίρεται μέχρι νεωτέρας·
  • Το CERN δεν θα προβεί σε νέες συνεργασίες με την Ρωσική Ομοσπονδία και τους θεσμούς μέχρι νεωτέρας.
  • Η κατάσταση θα παρακολουθείται προσεκτικά και το συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση, στις μελλοντικές του συνεδριάσεις.

Επιπλέον, η διοίκηση του CERN θα συμμορφωθεί με όλες τις ισχύουσες διεθνείς κυρώσεις, εκφράζοντας την υποστήριξή του στα πολλά μέλη της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας του CERN που καταδικάζουν την εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι το CERN ιδρύθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο για να συνδέσει έθνη και ανθρώπους με τους ευγενείς και ειρηνικούς σκοπούς της επιστήμης και αυτή η επιθετικότητα έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα υποστηρίζει ο οργανισμός.

 

Ας σημειωθεί ότι το CERN δεν είχε διώξει Ρώσους επιστήμονες
ούτε μετά τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968 ούτε στο Αφγανιστάν το 1979 και προς το παρόν δεν το κάνει ούτε τώρα λόγω Ουκρανίας.

Εκτός από την διακοπή της συνεργασίας του CERN με την Ρωσία, κινδυνεύουν και πολλά άλλα επιστημονικά προγράμματα.

Αναστέλλονται ερευνητικά και διαστημικά projects

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ σταμάστησε την συνεργασία του με το ρωσικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Σκόλκοβο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο νέο Πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα «Ορίζων Ευρώπη», ενώ τα εθνικά συμβούλια ερευνών σε μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία κ.α.) πάγωσαν τις συνεργασίες τους με τη Ρωσία.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και η ευρωρωσική αποστολή ExoMars που ήταν να εκτοξευθεί φέτος για τον Άρη, είναι πια «πολύ απίθανη», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

 

Μακριά από το «πολιτικό ναρκοπέδιο»

Άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν αντισταθεί σε αυτή τη λογική, την οποία θεωρούν «πολιτικό ναρκοπέδιο». Για παράδειγμα η Διεθνής Αστρονομική Ένωση απέρριψε έκκληση Ουκρανών αστρονόμων να απαγορεύσει τους Ρώσους αστρονόμους από τις δραστηριότητες της.

Και ο υπό κατασκευή αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης ITER στη Γαλλία
με σημαντική παρουσία της Ρωσίας, δεν σχεδιάζει να την αποπομπή της.

 

Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βασίζεται πολύ στη συμβολή της Ρωσίας και ήδη υπήρξαν αψιμαχίες και υπονοούμενα. Αν επεκταθεί η ρήξη μάλλον θα επιταχυνθεί η «συνταξιοδότηση» του σταθμού πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του 2031.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Φίλιππος»: Ανοικτή και πάλι για φορτηγά η Εγνατία – Πού χρειάζονται αλυσίδες
Επόμενο άρθροΑποκωδικοποιήθηκε το DNA 300χρονης μουμιοποιημένης θεραπευτικής «Γοργόνας»