Αρχική Ενέργεια Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «μονόδρομος» για την Ελλάδα… μέχρι το υδρογόνο

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «μονόδρομος» για την Ελλάδα… μέχρι το υδρογόνο

Το ενεργειακό πλαίσιο ασφάλειας της χώρας παρουσίασε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγάγοντας τον επαναπροσανατολισμό στις ΑΠΕ σε «μονόδρομο».

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (2η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI) - Μητσοτάκης
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το ενεργειακό πλαίσιο ασφάλειας της χώρας περιέγραψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης που ενέτεινε η ρωσοουκρανική σύρραξη. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ.Μητσοτακής.

Όπως διευκρίνισε, «Όσο περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουμε, αιολικά και ηλιακά, τόσο πιο φτηνή θα είναι η ενέργεια την οποία τελικά θα πληρώνουμε, νοικυριά και επιχειρήσεις» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ειδικά για τις επιχειρήσεις. «Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να βάλουν για παράδειγμα τα δικά τους φωτοβολταϊκά, να συνδέσουν μία γραμμή και να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες. Αυτό που ονομάζουμε αυτοπαραγωγή». «Άρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος» επανέλαβε.

Φυσικό αέριο, το μεταβατικό καύσιμο

«Φεύγοντας από το λιγνίτη περνάμε από το φυσικό αέριο, για να καταλήξουμε τελικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας την χρησιμότητα του καυσίμου σε αυτή τη μεταβατική διαδικασία αλλά και τις πηγές αναζήτησής του μετά το πρόβλημα ανεφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο» δεσμεύτηκε και εξήγησε «Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με περισσότερο φυσικό αέριο το οποίο θα εισάγουμε μέσα από πλοία, το λεγόμενο LNG. Πώς θα φτάσει αυτό το αέριο μέσα στο ελληνικό σύστημα; Με σταθμούς επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου, όπως αυτός ο οποίος δρομολογείται, παραδείγματος χάρη, στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν και άλλα σχέδια, από άλλους σημαντικούς έλληνες επιχειρηματίες, για νέους τέτοιους σταθμούς».

 

Η ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -βάση της οποίας υπεγράφη το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων στις 14 Οκτωβρίου 2021- θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να παίρνουμε πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο, που θα παράγεται από τον ήλιο.

Η Αίγυπτος μπορεί να παράγει, για ευνόητους λόγους, ακόμα πιο φθηνά αυτή την ενέργεια από ό,τι εμείς» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πανάκριβος λιγνίτης και η στήριξη των νοικουριών

Η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα στο Αύριο, όταν και θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο, που θα είναι η νέα μορφή ενέργειας.

Μέχρι τότε όμως πρέπει να συνεκτιμηθούν όλοι οι ενεργειακοί πόροι που μπορούν να αντληθούν, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

«Ο λιγνίτης» όπως παραδέχτηκε ο κ.Μητσοτακης « εξακολουθεί να είναι πανάκριβος, διότι κάθε τόνος λιγνίτη που καίγεται προστίθεται στο κόστος του λιγνίτη και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Άρα ο λιγνίτης είναι πανάκριβος και δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας».

Άλλωστε, η απολιγνιτοποίηση που είχε ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, οδηγεί ήδη σε σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, «πολύ απλά έφτασαν στο τέλος της ζωής τους και δεν μπορούν να λειτουργούν άλλο». Αν και «Οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να είναι εφεδρεία σε περίπτωση που το έχουμε ανάγκη» πρόσθεσε.

Δεδομένης ωστόσο της παγκόσμιας έκρηξης τιμών, όλων των μορφών ενέργειας, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν θέσει μετ’ επιτάσεων την ανάγκη έκτακτης αντιμετώπισης του ενεργειακού σε κοινό μέτωπο με την ΕΕ. Ενώ, ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει πολλάκις διευκρινίσει ότι θα διερευνηθεί κάθε μέσο αντιμετώπισης της κρίσης και στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Διαφήμιση