Ο Ζελένσκι «παραδέχεται» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

    Σε εξέλιξη ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ρωισκής και ουκρανικής αντιπροσωπείας με χαμηλή προσδοκία για συγκεκριμένα αποτελέσματα κι από τις δύο πλευρές

    0
    zele
    Διαφήμιση

    «Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

    «Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο,  στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Βόρειας Ευρώπης και των χωρών της Βαλτικής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

    «Είμαι ικανοποιημένος που ο λαός μας αρχίζει να το κατανοεί και να μην υπολογίζει παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις», πρόσθεσε.

    Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

    Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

    Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

    Ο Ζελένσκι εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του επειδή το ΝΑΤΟ, «που μοιάζει υπνωτισμένο από τη ρωσική επίθεση», αρνείται να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Ακούμε επιχειρήματα όπως ότι μπορεί να ξεσπάσει τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουρανό για τα ρωσικά αεροσκάφη. Για αυτό δεν δημιουργήθηκε η ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και για αυτό οι Ρώσοι μπορούν να βομβαρδίζουν πόλεις και να σκοτώνουν ανθρώπους, να ανατινάζουν νοσοκομεία και σχολεία», είπε.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη αναθεωρήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ από την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Ουκρανία: Τουρκία και ΗΠΑ ως εγγυήτριες

    Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι οι εγγυήτριες χώρες προκειμένου να αποδεχθούν το καθεστώς της ουδέτερης χώρας που ζητά η Ρωσία.

    Το θέμα ετέθη σύμφωνα με τουρκικές πηγές επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντιμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, την περασμένη εβδομάδα . Ο Τσαβούσογλου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το θέμα: «Ξέρετε ότι η Ουκρανία θέλει κάποιες χώρες να είναι εδώ ως εγγυήτριες. Μία από αυτές είναι η Τουρκία».

    Σε εξέλιξη ο 4ος γύρος διαπραγματεύσεων

    Καθώς ο Ζελένσκι συνέχισε να αναζητά περαιτέρω υποστήριξη από την Ευρώπη, αντιπροσωπείες από το Κίεβο και τη Μόσχα συναντήθηκαν στη Λευκορωσία για τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων . Ο σύμβουλος του Zelenskiy, Mykhailo Podolyak, ο οποίος βρίσκεται στη διαπραγματευτική ομάδα, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στα social media ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ανανεώθηκαν στην κύρια πλατφόρμα διαπραγματεύσεων», ο Podolyak υπογράμμισε ότι η ουκρανική πλευρά επιθυμεί «κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των στρατευμάτων από τη χώρα».

    Κάνοντας δήλωση πριν από τις διαπραγματεύσεις, ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολεξίι Αρερέστοβιτς είπε ότι βρίσκονται σε σταυροδρόμι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. “Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συμφωνήσουμε στην τρέχουσα κατάσταση ή οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και θα γίνουν ξανά συνομιλίες”, είπε ο Αρερέστοβιτς.

    Η Μόσχα, από την άλλη, δεν αναμένει να σημειωθεί πρόοδος για πιθανή κατάπαυση του πυρός στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σήμερα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: “Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα”. Στη δήλωσή του πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Πεσκόφ είπε ότι είναι “πολύ νωρίς” για να συζητηθεί ένα πιθανό τελικό έγγραφο. “Είναι ένα περίπλοκο έργο, αλλά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται είναι θετικό”.

    Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συναντηθεί στη Λευκορωσία τρεις φορές από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε τις επιθέσεις.

    Διαφήμιση