ΝΑΤΟ: Ανησυχία για χρήση χημικών – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 24 Μαρτίου με Μπάιντεν

  Στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσαν ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

  0
  w23 162633w27204405Jensstoltenberg2
  Γενς Στόλτενμπεργκ - ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Διαφήμιση

  Σύνταξη: ecozen.gr

  Ανησυχία για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση παραπλάνησης που ενδεχομένως να περιλαμβάνει χημικά όπλα, εξέφρασε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ενόψει της αυριανού Συμβουλίου Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ.

  Λίγο αργότερα γνωστοποίησε ότι συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στις 24 Μαρτίου με  την παρουσία Μπάιντεν, όπως έγινε γνωστό από Λευκό Οίκο

  Συμβούλιο Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ

  Το Συμβούλιο Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία, με τη συμμετοχή των ομολόγων τους από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ουκρανού Υπουργού ‘Αμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ.

  «Εδώ και μήνες αποκαλύπτουμε το μακρύ κατάλογο με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ισχυριζόταν ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, ότι θα απέσυρε τα στρατεύματά της και ότι θα προστάτευε τους αμάχους, τους οποίους όμως σκοτώνει. «Τώρα κάνουν παράλογους ισχυρισμούς για βιολογικά όπλα και χημικά όπλα στην Ουκρανία. Αυτό είναι απλώς άλλο ένα ψέμα. Ανησυχούμε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση παραπλάνησης που ενδεχομένως περιλαμβάνει χημικά όπλα», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

  Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν λάβει κυρώσεις άνευ προηγουμένου ενάντια στη Ρωσία, για πολλά χρόνια έχουν εκπαιδεύσει τον ουκρανικό στρατό, έχουν παραδώσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σημαντικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει αντιαρματικά, όπλα αεράμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά και καύσιμα. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία», πρόσθεσε, είτε με στρατιωτικό εξοπλισμό, είτε με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

  Σε ετοιμότητα η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

  Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι ο κύριος στόχος του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει όλους τους Συμμάχους του και προειδοποίησε ότι «η επίθεση σε ένα Σύμμαχο θα φέρει την αποφασιστική αντίδραση όλης της Συμμαχίας». Εξήγησε ότι η απάντηση σε αυτή την κρίση δόθηκε άμεσα, ενεργοποιώντας τα σχέδια άμυνας και θέτοντας σε ετοιμότητα τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, με εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού σε όλη τη Συμμαχία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι 100.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ευρώπη και περίπου 40.000 κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς επίσης έχουν αναπτυχθεί εναέρια και θαλάσσια μέσα.

  «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στρατιωτική εμπλοκή της Λευκορωσίας, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι Σύμμαχοι πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

  Ενίσχυση άμυνας – αύξηση επενδύσεων

  Αύριο οι Υπουργοί ‘Αμυνας θα συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της Συμμαχίας μακροπρόθεσμα σε όλους τους τομείς, είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις εδάφους, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε κατάσταση ετοιμότητας και περισσότερο εξοπλισμό. Θα συζητηθούν, επίσης, σημαντικές ενισχύσεις σε εναέρια και θαλάσσια μέσα, η ενίσχυση της πυραυλικής άμυνας, της κυβερνοάμυνας και περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις.

  «Οι μεγάλες ενισχύσεις στην άμυνα απαιτούν σημαντικές αυξήσεις σε επενδύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας τις ανακοινώσεις της Γερμανίας και άλλων συμμάχων προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάλεσε, δε, όλους τους Συμμάχους να δαπανήσουν το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

  Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα να συστρατευτεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να καταδικάσει τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά αν η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία.

  Έκτακτη σύνοδος στις 24 Μαρτίου

  Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στις 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

  “Συγκάλεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου στην έδρα του ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ισχυρή υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να είναι μαζί” ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

  Με Μπάιντεν και Σαρλ Μισέλ

  Στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσαν ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  «Σε αυτούς τους καιρούς δοκιμασιών, η υπερατλαντική μας δράση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη 24 Μαρτίου για να συζητήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της, την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

  Η διατλαντική ενότητα και ο συντονισμός παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της πίεσης στο Κρεμλίνο για να σταματήσει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο τονίζει εξάλλου η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter.

  «Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου, μετά τον πολύ στενό συντονισμό μας για την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

  Η διατλαντική ενότητα και ο συντονισμός παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της πίεσης στο Κρεμλίνο για να σταματήσει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο» σημείωσε.

   

  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροΟ Ζελένσκι «παραδέχεται» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
  Επόμενο άρθροΠρωτοεμφανιζόμενη άνοια σε ασθενείς με πνευμονία από COVID-19