Αρχική Ειδήσεις Ο Ουκρανός πρόεδρος καθήλωσε το Κογκρέσο ξυπνώντας μνήμες τρόμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος καθήλωσε το Κογκρέσο ξυπνώντας μνήμες τρόμου

Ο Ουκρανός Πρόεδρος παραλλήλισε τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ καθώς και με την επίθεση της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.

0
Zelenski
Διαφήμιση

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εναλλακτικά ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας, αλλά και περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα σώσει ζωές» σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επίθεση τρόμου, στην οποία «πρέπει να δοθεί μία απάντηση».

Σας χρειαζόμαστε, είπε ο Β. Ζελένσκι απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη για νέες συμμαχίες και νέους θεσμούς. Τόνισε ότι «πρέπει να κινηθούμε πιο άμεσα». «Αν μπορέσουμε να συσπειρωθούμε, θα μπορέσουμε να σώσουμε ζωές» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές στο όνομα του μέλλοντος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν βοηθούν μόνο την Ουκρανία αλλά και την Ευρώπη.

Παραλλήλισε τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ καθώς και με την επίθεση της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.

 

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε, προσθέτοντας: «Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι παρουσίασε βίντεο με σκληρές εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Kogreso1

Τα μέλη του Κογκρέσου υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «κάνουν περισσότερα», παρέχοντας επιπλέον αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας και δημιουργώντας μια νέα συμμαχία ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας σε αμερικανούς νομοθέτες από το Κίεβο, όπου επέλεξε να παραμείνει ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται στην πόλη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την «προσωπική του συμμετοχή» και την «ειλικρινή δέσμευσή του στην υπεράσπιση της Ουκρανίας» και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την βοήθεια που έχει παράσχει.

«Ωστόσο, τώρα είναι αλήθεια στην πιο σκοτεινή εποχή για τη χώρα μας, για ολόκληρη την Ευρώπη, σας καλώ να κάνετε περισσότερα», είπε ο Ζελένσκι.

«Κυρίες και κύριοι, φίλοι, Αμερικανοί, στη μεγάλη ιστορία σας, έχετε σελίδες που θα σας επιτρέψουν να καταλάβετε ότι οι Ουκρανοί σας χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», είπε.

Ο Ζελένσκι επικαλούμενος την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αποκαλώντας την «τρομερή μέρα» όταν «ανεξάρτητες περιοχές» μετατράπηκαν σε «πεδία μάχης» και «όταν αθώοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση από αέρος» δέχθηκε ισχυρά χειροκροτήματα από τα μέλη του Κογκρέσου κάνοντάς τους να «λυγίσουν».

Kogreso
Η πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi, συστήνει τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

«Ναι, όπως κανείς άλλος δεν περίμενε. Δεν μπορούσατε να το σταματήσετε. Η χώρα μας βιώνει το ίδιο σκηνικό κάθε μέρα», είπε.

«Αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή και κάθε βράδυ, εδώ και τρεις εβδομάδες, αμέτρητες βόμβες μετατρέπουν διάφορες πόλεις της Ουκρανίας σε εστίες θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους».

«Χρησιμοποιούν drones για να μας σκοτώσουν με ακρίβεια», είπε. «Πρόκειται για έναν τρόμο που η Ευρώπη δεν έχει δει εδώ και 80 χρόνια, και ζητάμε μια απάντηση. Μια απάντηση για τον τρόμο που βιώνει όλος ο κόσμος».

Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Ζελένσκι είπε:

«Έχω ένα όνειρο»

«Αυτές οι λέξεις είναι γνωστές στον καθένα από εσάς. Σήμερα, μπορώ να πω ότι έχω μια ανάγκη να προστατεύσω τον ουρανό μας. Χρειάζομαι την απόφασή σας, τη βοήθειά σας, που σημαίνει ακριβώς το ίδιο», είπε. «Το ίδιο που νιώθει κανείς όταν ακούει τις λέξεις, έχω ένα όνειρο».

Υποδεικνύοντας τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι «ο πόλεμος του παρελθόντος ώθησε τους προκατόχους μας να δημιουργήσουν θεσμούς που θα έπρεπε να μας προστατεύουν από τον πόλεμο, αλλά, δυστυχώς, δεν λειτουργούν».

«Το βλέπουμε. Το βλέπετε. Χρειαζόμαστε νέους θεσμούς, νέες συμμαχίες και είμαστε υπέρ αυτών», είπε ο Ζελένσκι προτείνοντας «να δημιουργηθεί μια ένωση για την Ειρήνη, μια ένωση υπεύθυνων χωρών που θα έχουν τη δύναμη και τη συνείδηση ​​να σταματήσουν τις συγκρούσεις, και να παρέχουν αμέσως την απαραίτητη βοήθεια – ακόμη και όπλα, εάν χρειαστεί, κυρώσεις, ανθρωπιστική υποστήριξη , πολιτική υποστήριξη».

«Αν υπήρχε μια τέτοια συμμαχία σήμερα…θα μπορούσαμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές στη χώρα μας, σε πολλές χώρες του κόσμου που χρειάζονται ειρήνη. Σε όλους όσοι υφίστανται απάνθρωπη καταστροφή», είπε ο Ζελένσκι.

Το βίντεο με εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο -6:10”

Διαφήμιση