Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Μαξίμου: Οι εναλλακτικές για επισιτιστική επάρκεια και μέτρα στήριξης παραγωγών

Μαξίμου: Οι εναλλακτικές για επισιτιστική επάρκεια και μέτρα στήριξης παραγωγών

Μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, αλλά και να γίνουν παρεμβάσεις για εκρηκτικό κόστος πρώτων υλών που «βάζουν φωτιά» στις τιμές στο ράφι.

0
Maximou
Διαφήμιση

Στο επίκεντρο της σημερινής Σύσκεψης στο Μαξίμου βρέθηκε η αλματώδης αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και οι ελλείψεις που προκαλούνται από τον δραστικό περιορισμό των εξαγωγών από την Ουκρανία.

Στην ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα συμμετείχαν οι υπουργοί του οικονομικού κύκλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως έγινε σαφές, μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, αλλά και να γίνουν πυροσβεστικές παρεμβάσεις για το εκρηκτικό κόστος των πρώτων υλών που «βάζουν φωτιά» στις τιμές στο ράφι.

Δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης εγχώριας παραγωγής ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα. Παράλληλα αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Κανένα ζήτημα εφοδιασμού – Κύριες εναλλακτικές

Αρχής γενομένης από την επάρκεια εφοδιασμού, η χώρα μας δεν έχει ζήτημα, καθώς έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις. Για παράδειγμα, για τα μαλακά σιτηρά, μεγάλο μέρος των οποίων εισαγόταν από την Ουκρανία, έχει ενεργοποιηθεί η αγορά του Καναδά μέσω Ιταλίας, ενώ δρομολογούνται και παραδόσεις από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Για το ηλιέλαιο, για το οποίο τέθηκε πλαφόν και στο ράφι των σούπερ μάρκετ, προκειμένου οι άνθρωποι της εστίασης να μην «στοκάρουν» προϊόν, εξετάζεται η εναλλακτική άλλων σπορελαίων, όπως το πυρηνέλαιο, ενώ αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συνολικά ζήτημα τροφοδοσίας της αγοράς, καθώς έχουν δοθεί κίνητρα στους Έλληνες παραγωγούς να παράξουν προϊόν και να μην το διοχετεύσουν για να γίνει βιοκαύσιμο.

Έτσι, όποια απώλεια υπάρξει από την Ουκρανία, θα μπορέσει να ισοσκελιστεί
από την εγχώρια παραγωγή.

Ευρύτερα, πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει βούληση συνολικού ανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενούς τομέα, με την κατάσταση στην Ουκρανία να αποτελεί ίσως και ευκαιρία προς αυτό. Εξ ου και η κυβέρνηση είχε προ μηνών ζητήσει να ενταχθεί στις επιδοτούμενες από την Ευρώπη καλλιέργειες το μαλακό σιτάρι για την περίοδο 2023-2027, κάτι που θα διευρυνθεί και για την καλλιέργεια αραβοσίτου.

Ζωοτροφές και λιπάσματα

Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο σκέλος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, των οποίων το κόστος έχει πάρει την ανηφόρα. Πέραν του όποιου θέματος επάρκειας που θα καλυφθεί εκ νέου από εναλλακτικές αγορές, ενδεχομένως της Ασίας, στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους στήριξης των παραγωγών.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να προωθήσει το ζήτημα της επιστροφής του 4% του τζίρου των κτηνοτρόφων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προκειμένου ο κλάδος να πάρει μια ανάσα, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο» που αφορά τα νησιά και στοχεύει στην απορρόφηση μέρους του κόστους από τα μεταφορικά έξοδα.

Όσο για τα λιπάσματα, τα οποία έχουν «πάρει φωτιά», και γι’ αυτά η κυβέρνηση ψάχνει πόρους, προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς. Υπάρχει ένα αποθεματικό από ευρωπαϊκούς πόρους, το οποίο θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με εθνικούς πόρους, αν και αυτό είναι προς εξέταση.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

 

 

Διαφήμιση