Αρχική Special Topics Lemonde: Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για το αν και πότε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Lemonde: Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για το αν και πότε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά

«Από τη στιγμή που η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

0
w23 162633w27204405Jensstoltenberg2
Γενς Στόλτενμπεργκ - ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτεμπεργκ, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde παραδέχτηκε ότι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για το «αν, πώς και πότε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

«Από τη στιγμή που η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε επίσης ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ ,τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ενισχύσει σημαντικά, μέσω της παροχής αμυντικών οπλικών συστημάτων, τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας.

 

«Δήλωση προθέσεων» η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζητά τους κινδύνους αυτής της σύγκρουσης για την Ατλαντική Συμμαχία.

Αναφορικά με την πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, ότι η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ επιλέγοντας την ουδετερότητα, ο κ.Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ σέβεται όλες τις αποφάσεις ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου έθνους, είτε αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη είτε όχι. Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει και για το ενδεχόμενο καθεστώς ουδετερότητάς της.

Σημειώνω ωστόσο ότι οι παρατηρήσεις του προέδρου Ζελένσκι δεν αφορούσαν επίσημη απόφαση αλλά δήλωση προθέσεων.

 

Η «στάθμευση» 100.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη

Στο ερώτημα που τέθηκε από πλευράς Monde, να θεωρηθεί η στάθμευση 100.000 Αμερικανών στρατιωτών, κυρίως στην Πολωνία, όπου τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ξεπερνούν τώρα τα 10.000 «από τη Μόσχα ως παραβίαση της ιδρυτικής πράξης του 1997» ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ παρέθεσε την δική του εκδοχή περί παραβιάσεων.

«Η ιδρυτική πράξη καθιστά σαφές ότι η εδαφική ακεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και η Ρωσία την παραβιάζει με συνέπεια.

  • Το 2008, εισβάλλοντας στη Γεωργία.
  • Το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας.
  • Έκτοτε, καθημερινά, αποσταθεροποιώντας την ανατολική Ουκρανία και,
  • Πρόσφατα εισβάλλοντας σε αυτή.
Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα και το κάνουμε για να αποτρέψουμε τον εκφυλισμό της σύγκρουσης.

Δεν πρέπει να υπάρχει παρεξήγηση ότι μια επίθεση σε έναν από τους συμμάχους μας θα προκαλούσε μια απάντηση από ολόκληρη τη Συμμαχία. Με την αποστολή αυτών των στρατευμάτων, παρέχουμε ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο που δεν έχει σκοπό να προκαλέσει σύγκρουση αλλά να την αποτρέψει και να εξασφαλίσει την ειρήνη. Τούτου λεχθέντος, αυτή η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι εντελώς νέα. Αυξήθηκε σταδιακά από το 2014 μπροστά σε μια ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία».

Ένα μεγάλο μέρος ήταν ήδη παρόν πριν από αυτόν τον πόλεμο. Ήμασταν καλά προετοιμασμένοι, με περισσότερες ασκήσεις, περισσότερο εξοπλισμό, περισσότερες αμυντικές δαπάνες, περισσότερη αεροπορική παρουσία, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα. Από το 2014, έχουμε επίσης ιδρύσει τέσσερις ομάδες τακτικής στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία (που τώρα αριθμεί οκτώ).

Όταν έγινε η εισβολή, ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά μας σχέδια από την πρώτη μέρα και στείλαμε αμέσως περισσότερα στρατεύματα.

Η Γαλλία συμμετείχε επίσης σε αυτή την ιστορική προσαρμογή, στέλνοντας στρατιώτες στη Ρουμανία και την Εσθονία. Η Γαλλία θα διοικήσει τα στρατεύματα που αναπτύσσονται στη Ρουμανία και θα οριστεί ως το «έθνος-πλαίσιο».

Οι διαβουλεύσεις για χρήση πυρηνικών όπλων

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως δε θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα αντιδράσει η Συμμαχία στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία. Ανέφερε πάντως ότι

στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις
ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών μελών της.

 

Σημείωσε δε, ότι ρόλος του ΝΑΤΟ είναι «να μπει κάποια στιγμή τέλος στα πυρηνικά», υπογραμμίζοντας όμως πως «Από τη στιγμή που η Κίνα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την στάση της Κίνας στο ουκρανικό, σημείωσε πως το γεγονός ότι το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία, επηρεάζει τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.

«Η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα είχε τεράστιες συνέπειες», προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Με πληροφορίες από APE-MPE και Lemonde

Διαφήμιση