Αρχική Ειδήσεις ΗΠΑ και ΕΕ διευρύνουν περαιτέρω τις κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών

ΗΠΑ και ΕΕ διευρύνουν περαιτέρω τις κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ «θα είναι τελικά συμμετρικές και αλληλοενισχυόμενες» με αυτές των συμμάχων και εταίρων.

0
putin
@en.sun.mv
Διαφήμιση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν ένα πακέτο κυρώσεων που στοχεύει περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες, καθώς επίσης και τις εταιρείες και τα περιουσιακά τους στοιχεία, διευρύνοντας τη λίστα της ρωσικής «ελίτ» συμπεριλαμβάνοντας όσους έχουν «δεσμούς» με τη Sberbank, τη VTB, τη Rosneft και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Η Washington Post, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, ανέφερε ότι ο κατάλογος των ατόμων που ετοιμάζονται από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών θα επικαλύπτεται με ορισμένους από αυτούς που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του Alisher Usmanov, ιδιοκτήτη του ομίλου σιδήρου και χάλυβα.

Η ΕΕ επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε 26 εξέχοντες ανθρώπους για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης μέλη της κυβέρνησης, στρατιωτικούς υψηλού επιπέδου και «προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας», ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Αρκετά άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα της ΕΕ τη Δευτέρα δεν έχουν ακόμη οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο Νικολάι Τοκάρεφ, ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Transneft, ο Ντμίτρι Τσερνισένκο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ «θα είναι τελικά συμμετρικές και αλληλοενισχυόμενες» με αυτές των συμμάχων και εταίρων.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσει η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στην ομιλία του για την κατάσταση στην Ουκρανία το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να καταλάβουν τα γιοτ, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη πλούσιων Ρώσων που έχουν δεσμούς με τον Πούτιν.

Μπάιντεν: «Ερχόμαστε για τα παράνομα κέρδη σας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσουν μια ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον «πολύ ανοιχτές» για την επιβολή κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ σταθμίζει επίσης τον πιθανό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα υψηλά οκτώ ετών και οι διαταραχές του εφοδιασμού αυξήθηκαν.

Κονβόι από ρωσικά σούπερ γιότ στις «παραδείσιες« Μαλδίβες

Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, ήταν σήμερα αγκυροβολημένα στις Μαλδίβες ή έπλεαν προς το νησιωτικό αυτό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Η άφιξη των σκαφών στο αρχιπέλαγος αυτό, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Σρι Λάνκα, ακολουθεί την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Άλλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το πολύ συγκεκριμένο σούπερ γιοτ με το όνομα «Clio» που ανήκει σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο Oleg Deripaska,  ελλιμενίστηκε κοντά στην πρωτεύουσα των Μαλδίβων, το Male’ City.

Ο Deripaska είναι ο ιδιοκτήτης της Rusal, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο. Πριν από αυτό, το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει κυρώσεις κατά του Deripaska που κατηγορούνταν ότι απειλούσε τις ζωές επιχειρηματικών του αντιπάλων και συμμετείχε σε εκβιασμούς.

Μαλδίβες και Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συνθήκη έκδοσης.

Διαφήμιση