Αρχική Special Topics Χτυπήθηκε πυρηνικός σταθμός: Η Ρωσία απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»

Χτυπήθηκε πυρηνικός σταθμός: Η Ρωσία απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»

Λίγο πρίν τα ξημερώματα ο Ουκρανός ηγέτης με βιντεο στo twitter απηύθυνε δραματική έκκληση «Ευρωπαίοι, παρακαλώ ξυπνήστε. Πείτε στους πολιτικούς σας ότι τα ρωσικά στρατεύματα πυροβολούν ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία», είπε.

0
pyrinikos oukrania
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε τις «ανεύθυνες ενέργειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Λίγο πρίν τα ξημερώματα ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεο στo twitter απηύθυνε δραματική έκκληση στους Ευρωπαίους.

«Ευρωπαίοι, παρακαλώ ξυπνήστε. Πείτε στους πολιτικούς σας ότι τα ρωσικά στρατεύματα πυροβολούν ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία», είπε, σηματοδοτώντας το μήνυμά τους με τον τίτλο

Επειγόντως!

Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βίντεο έκαναν το γύρο του διαδικτύου

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτήριο εκπαίδευσης κοντά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια έντονων μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων έχει σβήσει», ανακοίνωσε την Παρασκευή η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο παρέχει περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, μια ροή βίντεο από το εργοστάσιο που δέχονταν βομβαρδισμούς, τυλιγμένο στους καπνούς, κοντά σε ένα πενταώροφο κτίριο στο εργοστάσιο έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Επί ποδός η παγκόσμια κοινότητα

Ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Energodar περίπου 550 χλμ (342 μίλια) νοτιοανατολικά του Κιέβου είπε ότι οι σφοδρές μάχες και οι «συνεχείς εχθρικοί βομβαρδισμοί» έχουν αφήσει πολλά θύματα στην περιοχή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε την περασμένη Πέμπτη τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πρώτες αναφορές για το περιστατικό στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής οδήγησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ασία σε δίνη, με τις μετοχές να πέφτουν και τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται περαιτέρω.

«Οι αγορές ανησυχούν για τις πυρηνικές επιπτώσεις. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει λάθος υπολογισμός ή υπερβολική αντίδραση και ο πόλεμος να παραταθεί», δήλωσε ο Vasu Menon, εκτελεστικός διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην OCBC Bank.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το μη λειτουργικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Κιέβου, το οποίο εκτόξευσε ραδιενεργά απόβλητα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης όταν έλιωσε το 1986. Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικός και ασφαλέστερος τύπος, είπαν ορισμένοι αναλυτές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησαν με τον Ζελένσκι για να λάβουν ενημέρωση για την κατάσταση στο εργοστάσιο.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι είχε συνομιλία και με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. Η επικοινωνία έγινε όταν ακόμα οι ουκρανικές δυνάμεις πυρόσβεσης δεν είχαν καταφέρει να σβήσουν την φωτιά που είχε προκληθεί στη Ζαπορίζια. Ο Καναδός πολιτικός ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι ρωσικές επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «μη αποδεκτές».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως την επίθεσή τους και συμφώνησε με τον Ζελένσκι ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν ζωτικής σημασίας.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι απερίσκεπτες ενέργειες του προέδρου Πούτιν θα μπορούσαν τώρα να απειλήσουν άμεσα την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», είπε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματευτές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Η φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP οι πυροσβέστες ελέγχουν τη φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, μετά από ρωσική επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 4 Μαρτίου.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν πρόσβαση σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο όπου ξέσπασε πυρκαγιά μετά από βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό.

«Από τις 05:20 στο NPP Zaporizhzhia στο Energodar, μονάδες της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης πήγαν για να σβήσουν τη φωτιά»

UPDATE Ukraine’s emergency services say they have gained access to a nuclear power plant where a fire erupted after shelling by the Russian military.

Διαφήμιση