Αρχική Special Topics Η Γερμανία ετοιμάζει όπλα για την Ουκρανία μετά από εβδομάδες κωλυσιεργίας

Η Γερμανία ετοιμάζει όπλα για την Ουκρανία μετά από εβδομάδες κωλυσιεργίας

Οπλισμό αξίας 300 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να αποστείλει στην Ουκρανία το Βερολίνο μετά από εβδομάδες καθυστέρησης παραλαβής τους από γερμανικούς κατασκευαστές.

0
Kievo 2022
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ενώ η Γερμανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, το Βερολίνο βασίστηκε στο απόθεμα των Ένοπλων Δυνάμεων της Γερμανίας για να παράσχει στην Ουκρανία την αποστολή οπλισμού αντί να εμπλέξει την εξελιγμένη οπλική βιομηχανία του στη διαδικασία προμήθειας.

Ωστόσο, οι ελλείψεις προμηθειών στην ίδια την Bundeswehr εμπόδισαν την κυβέρνηση να στείλει περισσότερα αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.

«Η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορούμε να παράσχουμε απεριόριστη ποσότητα», δήλωσε την Τρίτη 29 Μαρτίου η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

Ενώ η υπουργός υποστήριζε συνεχώς κατά το προηγούμενο διάστημα, ότι η κυβέρνηση θα έκανε «οτιδήποτε είναι δυνατόν» για να παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετο οπλισμό, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει καμία προσφορά της αμυντικής βιομηχανίας για την παροχή πρόσθετου οπλισμού.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε την Τετάρτη και περιήλθε στην κατοχή της Welt, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία παραγωγής όπλων, η Rheinmetall, προσέφερε ήδη στη γερμανική κυβέρνηση οπλισμό αξίας 510 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε να παρασχεθεί άμεσα στην Ουκρανία.

Ο παραγωγός όπλων απέστειλε τον κατάλογο στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας στις 28 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, μόλις μία ημέρα αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε τη μεγάλη στροφή της στην περιοριστική πολιτική της για τις εξαγωγές όπλων, η οποία την εμπόδιζε μέχρι σήμερα να στείλει όπλα σε περιοχές της κρίσης.

opla LaserEffector keyvisual

Μετά από ένα μήνα το «πράσινο» φως

Ωστόσο, η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ δεν είχε αντιδράσει στην προσφορά μέχρι τώρα. Την Τετάρτη, πάνω από ένα μήνα αφότου η Rheinmetall υπέβαλε την πρότασή της, το υπουργείο Άμυνας φέρεται να έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια οπλισμού αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας θα εξετάσει τώρα την προμήθεια, η οποία αποτελείται από διάφορα είδη εξοπλισμού. Από όλμους και εκτοξευτές ρουκετών μέχρι προστατευτικά γιλέκα και κράνη.

Η «γκρίνια» Ζελένσκι και ο απλήρωτος «λογαριασμός»

Ενώ η Λάμπρεχτ δεν έχει «καμία αντίρρηση» για την πρόσθετη αγορά όπλων, δεν είναι σαφές ποιος θα συνάψει τις συμβάσεις και ποιος θα πληρώσει για τον εν λόγω οπλισμό.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί συνεχώς τη Γερμανία ότι δεν κάνει αρκετά για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Στις αρχές Μαρτίου, η ουκρανική κυβέρνηση απέστειλε έναν αναλυτικό κατάλογο του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρειάζεται στον πόλεμο κατά του εχθρού.

«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι εδώ και τρεις εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απολύτως απάντηση στον κατάλογό μας με τα επειγόντως αναγκαία αμυντικά όπλα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Άντριι Μέλνικ στην εφημερίδα Bild.

G3aekpU0 400x400
Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Άντριι Μέλνικ

Η υπουργός Άμυνας σε διασταυρούμενα πυρά

Η Λάμπρεχτ, η οποία δεν είχε καμία εμπειρία στον τομέα της άμυνας πριν αναλάβει τη θέση της υπουργού Άμυνας, έχει γίνει συχνά στόχος επικρίσεων για τις επιδόσεις της από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενώ η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη υποσχεθεί να παραδώσει 500 ρουκέτες stringer και 1000 εκτοξευτές ρουκετών μετά την έναρξη του πολέμου, το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε εβδομάδες μέχρι να μπορέσει να στείλει τον οπλισμό στην Ουκρανία.

Πιο πρόσφατα, η υπουργός Άμυνας έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη γύρω από τη δήλωσή της ότι η Γερμανία θα είναι ο «δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε αργότερα να κάνει πίσω, με τον εκπρόσωπό του Ντέιβιντ Χέλμπολντ να δηλώνει την Τετάρτη ότι η Γερμανία θα είναι μόνο ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας όταν πρόκειται για το συνολικό βάρος και όχι για την αξία των αποστολών, ενώ με βάση την αξία ο ίδιος εκτίμησε ότι η Γερμανία θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής.

Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Άντριι Μέλνικ διέψευσε τη δήλωση. «Οι Ουκρανοί θα ήθελαν να δουν τη Γερμανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο, να μπαίνει στους top 3 των μεγαλύτερων προμηθευτών όπλων. Προς το παρόν, δυστυχώς, η κυβέρνηση απέχει μίλια μακριά από αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα die Bild την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από Süddeutsche Zeitung, Bild, Welt και Εuractiv

Διαφήμιση