Αρχική Περιβάλλον H περιφέρεια προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

H περιφέρεια προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

Εγκρίθηκε η πρώτη περιβαλλοντική έγκριση για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Βορείου Αιγαίου.

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε η πρώτη περιβαλλοντική έγκριση για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Βορείου Αιγαίου, με Κοινή Απόφαση του Υπουργείου Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από αξιολόγηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η περιβαλλοντική έγκριση του ΠεΣΠΚΑ Βορείου Αιγαίου, θέτει συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις για την προσαρμογή της Περιφέρειας  στην κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για την πρώτη περιβαλλοντική έγκριση ΠεΣΚΑ που πραγματοποιείται από το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια υπουργεία και στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις και για τα υπόλοιπα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή όλης της Επικράτειας.

Η σημαντικότητα της περιβαλλοντικής έγκρισης του ΠεΣΚΑ Βορείου Αιγαίου, έγκειται στο ότι αναδεικνύονται οι δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για να προσαρμοστεί η συγκεκριμένη Περιφέρεια στις επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα, είναι σε εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Νήσων Αιγαίου και του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, ενώ άλλα είναι ήδη ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είτε στο αντίστοιχο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

peska BAigaiou

Δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Οι τομείς όπου προτείνονται μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αφορούν στην

 • Ορθή διαχείριση των υδάτων και των δασών,
 • Θωράκιση της βιοποικιλότητας και των υγροτόπων,
 • Μείωση των αναγκών των κτιρίων για ενέργεια και
 • Αύξηση της αντοχής τους
  – σε ακραία κλιματικά φαινόμενα,
  – στη διασφάλιση της ευστάθειας της ηλεκτροδότησης,
  – στην προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς,
  – στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, κατολισθητικών και διαβρωτικών φαινομένων,
  – στις μεταφορές,
  – στον τουρισμό,
  – στη γεωργία,
  – στην αλιεία
  – στις υδατοκαλλιέργειες και φυσικά
  – στην ανθρώπινη υγεία.

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σχέδιο ΠεΣΠΚΑ Βορείου Αιγαίου και τις περιβαλλοντικές μελέτες που εσωκλείουν.

Όπως διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, οι μέσες μέγιστες θερινές θερμοκρασίες αυξάνονται περισσότερο από τις αντίστοιχες ελάχιστες χειμερινές (Πίνακας 65). Αυτή η αύξηση ξεπερνά τον 1,5 βαθμό C, φθάνοντας σε μερικές περιπτώσεις τους 2,5 βαθμούς
C για το 2021-2050. Για την περίοδο 2071-2100 η αντίστοιχη αύξηση φθάνει και τους 5 βαθμούς C.

 

Συνεκτικά, ολιστικά σχέδια προσαρμογής

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικά η Κυβέρνηση καθοδηγεί και επικουρεί τις Περιφέρειες όλης της χώρας ώστε να αποκτήσουν συνεκτικά, ολιστικά σχέδια για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Η περιβαλλοντική έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Βορείου Αιγαίου είναι η πρώτη και θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες και για τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες. Αποτελεί μέρος της εθνικής προσπάθειας να θωρακίσουμε τους πολίτες και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κρίσης που κλιμακώνονται» πρόσθεσε.

Διαφήμιση