Αρχική Καταστροφές Φονικός ανεμοστρόβιλος χτυπά τη Νέα Ορλεάνη – Αρχές: «Βρείτε καταφύγιο τώρα»

Φονικός ανεμοστρόβιλος χτυπά τη Νέα Ορλεάνη – Αρχές: «Βρείτε καταφύγιο τώρα»

Οι καταιγίδες αναμένεται να ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεμοστρόβιλων, χαλαζόπτωσης και ισχυρών ανέμων.

0
Anemostrovilos
(AP Photo/Gerald Herbert)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος χτυπά από την Τρίτη το βράδυ τη Νέα Ορλεάνη και τα προάστιά της, γκρεμίζοντας καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και σκορπίζοντας συντρίμμια αναβιώνοντας τον εφιάρτη του τυφώνα Κατρίνα πριν από 17 χρόνια.

«Ισχυρός ανεμοστρόβιλος στο έδαφος στη Νέα Ορλεάνη! Βρείτε καταφύγιο τώρα αμέσως!», ανέφερε μέσω Twitter η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) από τη Νέα Ορλεάνη (σήμερα στις 04:35 ώρα Ελλάδας).

Το επίκεντρο του ανεμοστρόβιλου

Ο σερίφης της ενορίας του Αγίου Μπέρναρντ Τζίμι Πόλμαν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ένα άτομο επιβεβαιώθηκε ο θάνατος και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στο προάστιο.

Άλλοι ανεμοστρόβιλοι που προκλήθηκαν από το ίδιο σύστημα καταιγίδων έπληξαν περιοχές του Τέξας και της Οκλαχόμα, σκοτώνοντας ένα άτομο και προκαλώντας πολλαπλούς τραυματισμούς και εκτεταμένες ζημιές.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό έδειξε μια μεγάλη μαύρη χοάνη, ορατή στον σκοτεινό ουρανό να φαίνεται ανάμεσα στα κτίρια στο ανατολικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης.

Ο ανεμοστρόβιλος φάνηκε να ξεκινά σε ένα προάστιο της Νέας Ορλεάνης και στη συνέχεια να κινείται ανατολικά κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή στην Κάτω 9η Περιφέρεια της Νέας Ορλεάνης και σε τμήματα της Ενορίας St. Bernard – περιοχές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την Κατρίνα – πριν κινηθούν βορειοανατολικά.

«Μεγάλες ζημιές σε σπίτια» αναφέρθηκαν στο Άραμπι, προάστιο ανατολικά της Νέας Ορλεάνης, ανέφερε μέσω Facebook το γραφείο του σερίφη της ενορίας Σεντ Μπερνάρντ.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης για να βοηθηθούν κάτοικοι που παγιδεύτηκαν μέσα στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Συντρίμμια πολλές περιοχές ανατολικά της Νέας Ορλεάνης

«Βλέπω κατεβασμένα καλώδια ρεύματος. Μια εκκλησία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Τρεις επιχειρήσεις καταστρέφονται ολοσχερώς. Υπάρχουν οκτώ τετράγωνα σπιτιών από τα οποία λείπουν οι στέγες τους», είπε ο κάτοικος της Νέας Ορλεάνης. Το βίντεο που δημοσίευσε δείχνει συντρίμμια σε δρόμους και θρυμματισμένα κτίρια.

Στο προάστιο Αράμπι της Νέας Ορλεάνης, υπάρχε μια έντονη μυρωδιά φυσικού αερίου στον αέρα καθώς οι κάτοικοι και το προσωπικό διάσωσης στέκονταν στο δρόμο και ερευνούσαν τις ζημιές. Οι πόλοι ηλεκτρικού ρεύματος ήταν κάτω και έγερναν, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης να περπατήσουν αργά μέσα από σκοτεινές γειτονιές ελέγχοντας για ζημιές.

«Ξαφνικά τα φώτα άρχισαν να τρεμοπαίζουν»

Κανείς δεν άκουσε τον εκκωφαντικό θόρυβο που πολλοί λένε ότι συνοδεύεται από ανεμοστρόβιλο, αλλά φυσούσε έντονα και ο ανεμοστρόβιλος ήταν ορατός στον σκοτεινό ουρανό.

«Απλώς γινόταν όλο και πιο δυνατό». Αφού πέρασε βγήκαν να ερευνήσουν τη ζημιά. «Το σπίτι του γείτονά μας είναι στη μέση του δρόμου αυτή τη στιγμή».

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης LaToya Cantrell έγραψε στο Twitter αργά την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σημαντικές ζημιές  και ότι οι συνεργάτες της EntergyNOLA εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια στα 8.000 νοικοκυριά που επλήγησαν.

Περίπου 13.000 σπίτια και επιχειρήσεις φέρεται να έμειναν χωρίς ρεύμα στις τρεις ενορίες γύρω από τη Νέα Ορλεάνη μετά την καταιγίδα.

Τρόμος σε όλη τη Λουιζιάνα – Ένταση των φαινομένων

Οι καταιγίδες αναμένεται να ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεμοστρόβιλων, χαλαζόπτωσης και ισχυρών ανέμων. Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν έντονους ανεμοστρόβιλους και καταστροφικούς ανέμους, με κάποια ισχύ τυφώνα με ταχύτητες 75 mph (120 km/h) ή μεγαλύτερες, σε μεγάλο μέρος του Μισισιπή, στη νότια και ανατολική Λουιζιάνα και στη δυτική Αλαμπάμα. Το Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας και το Τζάκσον του Μισισιπή ήταν μεταξύ των πόλεων που κινδυνεύουν από κακοκαιρία.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές της Λουιζιάνα υπενθύμισαν σε χιλιάδες επιζώντες του τυφώνα που ζουν σε κινητά σπίτια που παρέχονται από την κυβέρνηση, να έχουν ένα σχέδιο εκκένωσης επειδή οι κατασκευές ενδέχεται να μην αντέχουν στην κακοκαιρία. Περισσότερα από 8.000 νοικοκυριά ζουν σε τέτοιες προσωρινές συνοικίες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Διαφήμιση