Αρχική Special Topics Facebook και Instagram κηρύσσουν «ψηφιακή λαίλαπα» κατά Ρωσίας

Facebook και Instagram κηρύσσουν «ψηφιακή λαίλαπα» κατά Ρωσίας

Η Meta Platforms επιτρέπει στους χρήστες του Facebook και του Instagram τη ρητορική μίσους κατά της Ρωσίας και Ρώσων στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία.

0
Oukrania max kukurudziak unsplash
Διαφήμιση

Η Meta Platforms του Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες, να ζητούν βία κατά της Ρωσίας και Ρώσων στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters οι πλατφόρμες ολοκλήρωσαν την προσωρινή αλλαγή στην πολιτική ρητορικής μίσους που ακολουθούν.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να επιτρέπει προσωρινά ορισμένες αναρτήσεις που καλούν ακόμα και σε θάνατο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται.

«Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δώσαμε προσωρινά δικαιώματα σε μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας, όπως ο βίαιος λόγος, π.χ. «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς». Εξακολουθούμε να μην επιτρέπουμε εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων αμάχων», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Meta σε δήλωσή του.

Facebook roman martyniuk unsplash

Οι ρωσικές αντιδράσεις

Επικαλούμενη την είδηση ​​του Reuters, η πρεσβεία της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε από την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta Platforms.

«Οι χρήστες του Facebook και του Instagram απέκτησαν από τους ιδιοκτήτες αυτών των πλατφορμών το δικαίωμα να καθορίζουν τα κριτήρια της αλήθειας και να φέρνουν τα έθνη εναντίον του άλλου», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter σε ένα μήνυμα που μοιράστηκε και το γραφείο τους στην Ινδία.

Οι προσωρινές αλλαγές πολιτικής για τις εκκλήσεις σε βία σε Ρώσους στρατιώτες ισχύουν για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται από πλευράς Meta Platforms «Προβαίνουμε σε έκτακτη αλλαγή πολιτικής για να επιτρέψουμε τη λεκτική βία που διαφορετικά θα μπλοκάραμε βάσει της πολιτικής ρητορικής μίσους

(α) στοχεύουμε Ρώσους στρατιώτες, ΕΚΤΟΣ από αιχμαλώτους πολέμου ή

(β) στοχοποιούμε Ρώσους όπου είναι ξεκάθαρα υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, οι “Ρώσοι στρατιώτες” χρησιμοποιούνται ως αντιπρόσωποι του ρωσικού στρατού. Η πολιτική της ρητορικής μίσους συνεχίζει να απαγορεύει τις επιθέσεις σε Ρώσους», ανέφερε το email.

twitter jeremy bezanger unsplash
EIKONA: Jeremy Bezanger / Unsplash

Το προηγηθέν ρωσικό «μπλόκο» σε Facebook και Twitter

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία δήλωσε ότι απαγορεύει το Facebook στη χώρα ως απάντηση στους περιορισμούς πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα. Η Μόσχα έχει εκδόσει απαγόρευση για τις εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, το οποίο είπε ότι είναι περιορισμένο στη χώρα.

Πολλές μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανακοινώσει νέους περιορισμούς περιεχομένου γύρω από τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν επιδείξει αποπροσανατολισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τέλος, όπως διευκρινίζεται στα email της Meta θα επιτρέπονται οι έπαινοι του δεξιού τάγματος Azov, κάτι που συνήθως απαγορεύεται.

Ο εκπρόσωπος της Meta είπε προηγουμένως ότι η εταιρεία «προς το παρόν κάνει μια μικρή εξαίρεση για τον έπαινο του Συντάγματος του Αζόφ αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας ή στο ρόλο τους ως τμήμα της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς».

Διαφήμιση