Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα ΣΟΚ: Μία γυναίκα βιάζεται κάθε 10 λεπτά στη Βραζιλία

Έρευνα ΣΟΚ: Μία γυναίκα βιάζεται κάθε 10 λεπτά στη Βραζιλία

Σύμφωνα με έκθεση του Φόρουμ Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μια γυναίκα βιάζονταν κάθε 10 λεπτά, ενώ, κάθε επτά ώρες σημειώνονταν μια γυναικοκτονία.

0
brazil violence women
Διαφήμιση

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, οι συντάκτες της οποίας ζητούν «επείγουσα» δράση, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μια γυναίκα βιάζονταν κάθε 10 λεπτά στη Βραζιλία, ενώ, κάθε επτά ώρες σημειώνονταν μια γυναικοκτονία.

Ο αριθμός των βιασμών στη χώρα της Νότιας Αμερικής αυξήθηκε κατά 3,7% το 2021, σε 56.098, σύμφωνα με την έκθεση του Φόρουμ Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας, που δημοσιεύτηκε την παραμονή της παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Οι γυναικοκτονίες μειώθηκαν κατά 2,7%, αλλά με ένα συνολικό σύνολο 1.319 για το έτος, ο αριθμός παρέμεινε ανησυχητικός, δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού, Samira Bueno. «Παρά τη μικρή μείωση των γυναικοκτονιών, οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί», είπε σε δήλωσή της.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της εφαρμογής πολιτικών
για  την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών
και των κοριτσιών στη Βραζιλία».

 

Η μελέτη βασίστηκε σε επίσημες αναφορές στην αστυνομία, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις επίθεσης που δεν έχουν καταγγελθεί και καταμετρηθεί.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 2020 χαρακτηρίστηκε από μια απότομη αύξηση των γυναικοκτονιών από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, στο αποκορύφωμα των μέτρων παραμονής στο σπίτι για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Σε αντίστοιχη έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Brazilian Forum of Public Security, το 2019, κάθε ώρα 4 κορίτσια, κάτω των 13 χρόνων, βιάζονταν στη Βραζιλία και κάθε δύο λεπτά η αστυνομία λάμβανε αναφορά για βία κατά των γυναικών.

Αυτά ήταν μόνο δύο από τα ευρήματα της μελέτης του 2019, η οποία διαπίστωσε ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών επιδεινώνεται στη χώρα.

Η έκθεση διαπίστωνε αύξηση των γυναικοκτονιών κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρόλο που το εθνικό ποσοστό ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά 10,8%.

Στο 88% αυτών των περιπτώσεων, ο δράστης ήταν ο σύντροφος ή
ο πρώην σύντροφος της γυναίκας.

Επίσης, πάνω από 263.000 γυναίκες υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς από τον σύντροφό τους, σύμφωνα με τη μελέτη του 2019, η οποία βασίστηκε σε κυβερνητικά δεδομένα.

Η χώρα γνώρισε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό αναφερθέντων βιασμών από ποτέ, εκ  των οποίων το 54% των θυμάτων ήταν κορίτσια κάτω των 13 ετών.

Πηγή: πρακτορείο ειδήσεων AFP

Διαφήμιση