Αρχική Ενέργεια Ενεργειακή κρίση: JANAF και Gazprom απειλούν να τραβήξουν την «περόνη»

Ενεργειακή κρίση: JANAF και Gazprom απειλούν να τραβήξουν την «περόνη»

Ο πετρελαιαγωγός της Αδριατικής JANAF ανακοίνωσε τη διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου στον Σερβικό αγωγό NIS. Ενώ η Gazprom, ως πλειοψηφικός μέτοχος, απειλεί με κλείσιμο της «στρόφιγγας» στους «εχθρούς» της Δύσης.

0
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πετρελαιαγωγός της Αδριατικής JANAF ανακοίνωσε τη διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου στον Σερβικό αγωγό NIS, αφού οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία περιλαμβάνουν και τη συμφωνία μεταφοράς αργού πετρελαίου που συνήφθη με τη Σερβική Βιομηχανία Πετρελαίου (NIS).

Εάν συμβεί αυτό, το διυλιστήριο στο Πάντσεβο δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και η Petrochemija θα σταματήσει να λειτουργεί.

Η JANAF και η NIS έχουν συμφωνία που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με την οποία οι μεταφορικές εγκαταστάσεις της JANAF δεσμεύονται με την αρχή «γεμάτος σε άδειο» με συνολική ποσότητα 3,2 εκατομμυρίων τόνων (συν/πλην 10%).

Εάν δεν γίνουν αλλαγές, από τις 15 Μαΐου 2022 η συμφωνία δεν θα ισχύει, μέχρι την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων που ορίζονται από το διάταγμα του Συμβουλίου της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μετοχικό σχήμα της NIS

Η NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazprom Neft, η οποία κατέχει το 56,15% των μετοχών, ενώ η Σερβία κατέχει το 29,87% και οι μικρομέτοχοι το 13,98%.

Υπολογίζεται ότι η Σερβία θα δυσκολευτεί να τα βγάλει πέρα ​​αν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σταματήσει μέχρι τις 15 Μαΐου, καθώς η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου είναι περίπου 800.000 τόνοι και το πετρέλαιο από τα ρουμανικά κοιτάσματα περίπου 56.000 τόνων δεν επαρκεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες.

Το NIS καλύπτει το 70% της σερβικής αγοράς για παράγωγα πετρελαίου.

Η αντίδραση της Σερβίας

Το Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας αντέδρασε σε αυτή την ανακοίνωση της JANAF, δηλώνοντας ότι «η διασφάλιση σταθερής προμήθειας παραγώγων πετρελαίου αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου, το οποίο αναλύει όλες τις παραλλαγές και λύσεις για ασφαλή εφοδιασμό στην εγχώρια αγορά σε περίπτωση διακοπής του προμήθεια αργού πετρελαίου από τον Αδριατικό Αγωγό.

Οι Σέρβοι αναλύουν τις εναλλακτικούς οδούς προμήθειας αργού πετρελαίου και παραγώγων πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς και τα διυλιστήρια της περιοχής, καθώς και τις δυνατότητες για εισαγωγή αργού πετρελαίου και παραγώγων, μεταξύ άλλων αγωγών αλλά και μέσω σιδηροδρόμου και παραποτάμιων μεταφορών.

Εξετάζονται επίσης, οι επιπτώσεις των αλλαγών στον τρόπο προμήθειας και λειτουργίας των εγχώριων διυλιστηρίων.  Οι δυνατότητες χρήσης εγχώριου πετρελαίου και αύξησης των αποθεμάτων στις αποθήκες, ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς σε πιθανές διακοπές του JANAF, δήλωσε το Υπουργείο Εξόρυξης και Ενέργειας.

JANAF in figures
JANAF in figures

Έτοιμη να αντεπιτεθεί η Gazprom

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, ζυγίζοντας τις πιθανές συνέπειες.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

Η συνέχεια επί του πολεμικού -και διαπραγματευτικού της ειρήνης- μετώπου στην Ουκρανία.

Διαφήμιση