Αρχική Ενέργεια Αντίστροφη μέτρηση για την κήρυξη ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Δύσης

Αντίστροφη μέτρηση για την κήρυξη ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Δύσης

Οι ΗΠΑ απειλούν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ακόμη και χωρίς την σύμπνοια των Ευρωπαίων. Ενώ η Ρωσία προειδοποιεί να κλείσει όλες τις «στρόφιγγες» εκτινάσσοντας τις τιμές ενέργειας στα ύψη.

0
Putin Baiden
Διαφήμιση

Οι φόβοι για έναν ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν τους συμμάχους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου -ως τιμωρία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία– και την Ρωσία να προειδοποιεί ότι μπορεί να ανταποδώσει τα δέοντα.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η Ρωσία που προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία στη Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Βερολίνου τον περασμένο μήνα να σταματήσει το άνοιγμα του αμφιλεγόμενου νέου αγωγού Nord Stream 2.

Η ρωσική πλευρά προειδοποιεί επίσης, ότι και οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν στα 300 δολάρια το βαρέλι, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μια κρίσιμη πηγή εσόδων μετά την ουσιαστική απομόνωση της χώρας από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Bank of America δήλωσαν ότι εάν διακοπούν οι περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) ή περισσότερο, ωθώντας τις τιμές έως και 200 ​​δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν σε υψηλά 14 ετών την Τρίτη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να αυξάνονται κατά 1,06 δολάρια ή 0,9%, στα 124,27 δολάρια το βαρέλι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας τη Δευτέρα,
άσκησε σκληρές πιέσεις ώστε να υποστηρίξουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

 

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν ακόμα και χωρίς την στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων, αν χρειαστεί. Άλλωστε, πολλές χώρες της ηπείρου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.

eu

Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου, έχει απορρίψει το σενάριο επιβολής ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία. Καθώς, επιταχύνει μεν τα σχέδιά της για την επέκταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, δεν είναι ακόμα σε θέση να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε τη Δευτέρα ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 λόγω καθυστερήσεων στην πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών.

Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά έχει γίνει πιο ανοιχτή στην ιδέα της απαγόρευσης των ρωσικών προϊόντων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται πολύ λιγότερο από το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα, αλλά η απαγόρευση θα βοηθούσε να ανεβάσουν τις τιμές και να πιέσει τους Αμερικανούς καταναλωτές που ήδη βλέπουν αυξανόμενες τιμές στην αντλία βενζίνης.

USA brandon mowinkel unsplash
U.S. Department of Commerce, Washington, United States – Brandon Mowinkel / Unsplash

Η Αμερικανική «οπτική»

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ανέφερε σε επιστολή της την Κυριακή ότι η Βουλή της διερευνά νομοθεσία για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και ότι το Κογκρέσο σκοπεύει να θεσπίσει αυτή την εβδομάδα βοήθεια 10 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στη γείτονά της.

Μια δικομματική ομάδα αμερικανών γερουσιαστών παρουσίασε νομοσχέδιο την Πέμπτη για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο της Γερουσίας ολοκληρώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις στις εξαγωγές τεχνολογιών στα διυλιστήρια της Ρωσίας και στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος δεν ξεκίνησε ποτέ.

 

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στοχεύουν τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σταθμίζει τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και στις τιμές της ενέργειας των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μονομερούς απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε την Κυριακή: «Δεν πρόκειται να αποκλείσω το ενδεχόμενο να αναλάβω δράση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι υπόλοιποι. Η προσέγγιση ξεκινά με συντονισμό με συμμάχους και εταίρους», είπε ο Blinken.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος δεν αρνήθηκε ότι ο Μπάιντεν μπορεί να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν το Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας. Ο Αξιός ανέφερε ότι ένα τέτοιο ταξίδι ήταν πιθανό.

«Πρόκειται για πρόωρη εικασία και δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι»,
δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Διαφήμιση