Αρχική Ειδήσεις Υπό έρευνα η «Bulgargaz» για χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου

Υπό έρευνα η «Bulgargaz» για χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου

Αντικείμενο του ελέγχου δεν θα είναι μόνο οι συμφωνίες της Bulgargaz, αλλά όλες οι συμφωνίες στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου κατά την περίοδο 1-7 Φεβρουαρίου.

0
Bulgargaz
Διαφήμιση

Mega σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Βουλγαρία εν μέσω ενεργειακής κρίσης, μετά την εξπρές παράδοση 60.000 MWh φυσικού αερίου από την Bulgargaz στη Ρουμανία, μέσω 18 συνολικά συναλλαγών σε διάρκεια δευτερολέπτων, την ώρα που πολλοί δήμοι διαμαρτύρονται για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και η χώρα συνεχίζει να εισάγει από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ διέψευσε την Κυριακή τους ισχυρισμούς ότι η νέα ομάδα διαχείρισης του βουλγαρικού προμηθευτή φυσικού αερίου πούλησε αυτές τις ποσότητες στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον Alexander Nikolov, δεν ήταν μία μόνο συναλλαγή αλλά 18 συναλλαγές και η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που πωλήθηκε ήταν 37.600 MWh και όχι 60.000 MWh. Επιπλέον, οι συναλλαγές δεν ολοκληρώθηκαν «σε λίγα δευτερόλεπτα», κάτι που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά μέσα σε μια μέρα και όλοι όσοι ενδιαφέρθηκαν για τις πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου της Bulgargaz έμειναν ικανοποιημένοι, είπε ο υπουργός.

«Αυτή τη στιγμή και στο πλαίσιο μιας περίπλοκης διεθνούς κατάστασης, στη συνάντησή μας στο Μπακού και λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Gazprom Export για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, πιστεύω ότι τέτοιες κατηγορίες προήλθαν από πρώην υπουργούς Ενέργειας», είπε ο Alexander Nikolov.

Το παρασκήνιο του σκανδάλου

Οι επιθέσεις στη νέα διευθυντική ομάδα της Bulgargaz προήλθαν από τον πρώην υπουργό Ενέργειας Rumen Ovcharov, ο οποίος την Παρασκευή επέστησε την προσοχή του κοινού στις συναλλαγές της Bulgargaz και τόνισε ότι τα νέα κρατικά στελέχη είχαν ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρώην στελέχη, τα οποία αντικαταστάθηκαν επειδή επιδίωκαν συμφέροντα της εταιρείας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Alexander Nikolov απάντησε ότι η Bulgargaz έχει υποχρέωση να διατηρήσει μια ισορροπημένη κατάσταση εφοδιασμού φυσικού αερίου. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι οι συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή έγιναν στην «καλύτερη τιμή» και η Bulgargaz σημείωσε κέρδη άνω του 1,5 εκατομμυρίου λέβα.

Τον Ιανουάριο, η Bulgargaz δήλωσε ότι η τιμή για τους Βούλγαρους καταναλωτές θα συνεχίσει να είναι περίπου 35% χαμηλότερη από τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων φυσικού αερίου, καθώς η εταιρεία διασφαλίζει το μείγμα φυσικού αερίου της μέσω μιας μακροπρόθεσμης υβριδικής σύμβασης με την Gazprom στη Ρωσία και ενός συμβολαίου με τη SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα, η Bulgargaz ανακοίνωσε ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση έως τα τέλη Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εισάγει περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, κυρίως από την Gazprom. Μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου εισάγονται επίσης από το Αζερμπαϊτζάν.

Την υπόθεση ανέλαβε η ΡΑΕ Βουλγαρίας

Η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα ελέγξει αν έχουν διαρρεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες πωλήσεις στον βαλκανικό κόμβο φυσικού αερίου και αν η αγορά έχει χειραγωγηθεί.

Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις συναλλαγές του κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου «Bulgargaz» στο τοπικό χρηματιστήριο ενέργειας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, 1-7 Φεβρουαρίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Bulgarian Energy Holding απέλυσε ολόκληρη τη διοίκηση της «Bulgargaz», με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή Nikolai Pavlov.

Τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, ο Pavlov ανακρίθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα ως μάρτυρας σε ποινική υπόθεση για ασύμφορες συμφωνίες φυσικού αερίου της κρατικής εταιρείας.

Ο πρωθυπουργός Kirill Petkov και ο υπουργός Εσωτερικών Boyko Raskov κατηγορούν την παλαιά διοίκηση της Bulgargaz ότι δεν παρείχε όλες τις δυνατές ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου στη βουλγαρική αγορά, επειδή αυτό είναι σήμερα φθηνότερο από το ρωσικό αέριο.

«Επί του παρόντος οι (βουλγαρικές) επιχειρήσεις είναι ζωντανές επειδή η Bulgargaz πουλάει σε τιμές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές αγορές και απόδειξη αυτού είναι το ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων εξάγει και κερδίζει καλά», δήλωσε ο Pavlov στους δημοσιογράφους μετά την ανάκρισή του.

Διαφήμιση