Αρχική Διάστημα SpaceX: Γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink

SpaceX: Γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink

Η SpaceX του Ίλον Μασκ εκτιμά ότι 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτόξευσε στις 3 Φεβρουαρίου, καταστράφηκαν εξαιτίας μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

0
SpaceX
GEOMAGNETIC STORM AND RECENTLY DEPLOYED STARLINK SATELLITES @SpaceX
Διαφήμιση

Γεωμαγνητικές καταιγίδες που προκαλούνται από διαταραχές μεταξύ του μαγνητικού πεδίου της Γης και των φορτισμένων σωματιδίων από τον ήλιο, έπληξαν σοβαρά 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που έστειλε η αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX, μέσω ενός πυραύλου Falcon 9 στο διάστημα.

Η ταχύτητα και η ένταση της καταιγίδας προκάλεσαν την «ατμοσφαιρική αντίσταση», που είχε σαν αποτέλεσμα να ανέβει σε επίπεδα 50% υψηλότερα από προηγούμενες εκτοξεύσεις, όπως ανέφερε η SpaceX, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους δορυφόρους να βρεθούν σε τροχιά.

«Έως και 40 από τους δορυφόρους θα εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και θα καούν, με κάποιους να το έχουν ήδη κάνει», δήλωσε η εταιρεία του Έλον Μασκ.

 

Η SpaceX ανέφερε στη δήλωση ότι δεν θα συγκρουστούν με άλλους δορυφόρους, όπως επίσης ότι δεν θα υπάρξουν τροχιακά συντρίμμια, ούτε δορυφορικά μέρη που θα «χτυπήσουν» σε επόμενο χρόνο τη Γη.

StarlinkΌπως έγινε γνωστό, η αεροδιαστημική εταιρεία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 2.000 δορυφόρους Starlink, από τους οποίους σχεδόν 1.900 λειτουργούν.

Ο αστρονόμος του Χάρβαρντ Τζόναθαν ΜακΝτάουελ δήλωσε σε ανάρτηση στο Twitter, ότι υπήρξε αισθητή έλλειψη ενημέρωσης για την πρόσφατη «συμπλοκή» δορυφόρων Starlink, προτού η SpaceX τελικά ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πρόβλημα.

Οι απαντήσεις της SpaceX στα ακανθώδη του ατυχήματος

Το Falcon 9 εκτόξευσε 49 δορυφόρους Starlink σε χαμηλή γήινη τροχιά από το συγκρότημα εκτόξευσης 39A (LC-39A) στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το δεύτερο στάδιο του Falcon 9 ανέπτυξε τους δορυφόρους στην προβλεπόμενη τροχιά τους, στα περίπου 210 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, και κάθε δορυφόρος πέτυχε ελεγχόμενη πτήση.

«Η SpaceX αναπτύσσει τους δορυφόρους της σε αυτές τις χαμηλότερες τροχιακές θέσεις, ώστε στην πολύ σπάνια περίπτωση που κάποιος δορυφόρος δεν περάσει τους αρχικούς ελέγχους του συστήματος, να βγει γρήγορα εκτός τροχιάς. Αν και το χαμηλό ύψος ανάπτυξης απαιτεί πιο ικανούς δορυφόρους με σημαντικό κόστος για εμάς, είναι το σωστό για τη διατήρηση ενός βιώσιμου διαστημικού περιβάλλοντος», αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Starlink Satellites over Carson National Forest, New Mexico
Starlink Satellites over Carson National Forest, New Mexico @IAU

Σε αυτό το σημείο της ανακοίνωσης είναι φανερό ότι η αεροδιαστημική εταιρεία επιχειρεί να απαντήσει στο ακανθώδες ζήτημα των αέριων ρύπων και πόσο λίγο επηρεάζουν οι δορυφόροι της την ατμόσφαιρα, κάτι που αμφισβητείται τον τελευταίο μήνα.

Νέα μελέτη ενισχύει την ανησυχία ότι οι δορυφόροι Starlink αφήνουν ραβδώσεις στις εικόνες των αστρονόμων καθώς βρίσκονται σε τροχιά και θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν να εντοπίσουμε επικίνδυνους αστεροειδείς. Οι αστρονόμοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα «Κέντρο για την Προστασία του Σκοτεινού και Ήσυχου Ουρανού από Παρεμβολές Συστοιχιών Δορυφόρων» για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Διαφήμιση