Αρχική Ειδήσεις Βεβαιότητα Μπάιντεν για επικείμενη εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία

Βεβαιότητα Μπάιντεν για επικείμενη εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να επιτεθούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι «στόχος θα είναι το Κίεβο».

0
βλαντιμιρ πουτιν συντροφος
Διαφήμιση

«Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά το διάγγελμα της Παρασκευής, αφού «φιλορώσοι αυτονομιστές είπαν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις αποσχισθείσες περιοχές με λεωφορεία».

Η Ρωσία επιθυμεί την ματαίωση των διαδικασιών ένταξης του Κίεβου στο ΝΑΤΟ και κατηγορεί τη Δύση για υστερία, λέγοντας ότι δεν έχει σχέδια να εισβάλει. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι είναι ανένδοτοι ότι η στρατιωτική συσσώρευση στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζεται.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσαν οι σειρήνες συναγερμού που ήχησαν την Παρασκευή στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, με τους  ηγέτες των ανταρτών να προτρέπουν σε εκκένωση των περιοχών και την μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στη Ρωσία.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι «στόχος θα είναι το Κίεβο».

«Είμαι πεπεισμένος ότι έχει πάρει την απόφαση».

Οβίδες… βίζες και τύμπανα πολέμου

Αργά την Παρασκευή, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής στο Ντόνετσκ και προέτρεψε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Tα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν αργότερα ότι δύο εκρήξεις έπληξαν το Λουχάνσκ, και ένα τμήμα αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή, ο οποίος έπιασε φωτιά.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ εξέδωσαν οδηγία εκκένωσης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζεται να επιτεθεί σύντομα και στις δύο περιοχές.

Ώρες μετά την ανακοίνωση εκκένωσης, ένα τζιπ εξερράγη έξω από κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Ντόνετσκ. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ανήκε σε αυτονομιστή αξιωματούχο.

Πολλές οικογένειες έχουν ήδη λάβει την ρωσική υπηκοότητα και μέσα σε λίγες ώρες, επιβιβάστηκαν  από το Ντόνετσκ σε λεωφορεία, με τις αρχές να κάνουν λόγο για απομάκρυνση 700.000 πολιτών.

Υπερμεγέθης συγκέντρωση στρατού στα σύνορα

Αν και η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν την απόσυρση στρατευμάτων της από τα σύνορα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι υπήρξε αύξηση μεταξύ 169.000-190.000 στρατιωτών, από 100.000 που ήταν συγκεντρωμένοι στα τέλη Ιανουαρίου.

Νέα ελικόπτερα και μια ομάδα με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμό υποστήριξης έχουν αναπτυχθεί στα ρωσοουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με την Maxar Technologies που παρακολουθεί τις εξελίξεις μέσω δορυφόρου.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται βόρεια της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ασκήσεων που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία. Αν και οι ασκήσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή, ο ηγέτης των Λευκορώσων Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Πούτιν, διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες μπορούν να παραμείνουν όσο χρειαστεί.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που παρευρέθηκε στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, προειδοποίησε ότι το μέγεθος της συγκεντρωμένης ρωσικής δύναμης υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που απαιτείται για στρατιωτικές ασκήσεις και ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να εισβάλει χωρίς προειδοποίηση.

Αν και η Ουκρανία θεωρεί απίθανη μία πλήρους κλίμακας εισβολή στο έδαφός της, η Γερμανία που δείχνει να συμφωνεί μαζί της, δεν αποκλείει την πιθανότητα πραξικοπήματος, επίθεσης σε κρίσιμες υποδομές ή υποκίνησης βίας, για την οποία η Ρωσία θα κατηγορούσε  το Κίεβο.

Θα προηγηθεί η επίθεση της επίσκεψης Μπλίνκεν στη Μόσχα;

Αν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση πριν τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, «θα σημαίνει ότι η Ρωσία έχει κλείσει την πόρτα της διπλωματίας και ότι έχει επιλέξει τον πόλεμο», σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφασή του» απάντησε ο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Διαφήμιση