Αρχική Ειδήσεις Το χρονικό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Το Διάγγελμα Πούτιν (VIDEO)

Το χρονικό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Το Διάγγελμα Πούτιν (VIDEO)

Τρίτη ημέρα του πολέμου σήμερα και επιχειρείται μία σύνδεση από το σημείο μηδέν εκεί που ξεκίνησαν όλα και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο

0
kiev - ρεύμα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του με ένα διάγγελμα που ήταν μαγνητοσκοπημένο από τη Δευτέρα και αποδεικνύει ότι ήταν μία πoλύ καλά και σε βάθος χρόνο σχεδιασμένη εισβολή.

Ήταν 5:00 η ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν κήρυξε την έναρξη του πολέμου, απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δημοσιοποιώντας τους λόγους και τις αιτίες όπως ο ίδιος και η ρωσική πλευρά τις αντιλαμβάνονται.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη.

Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Εβδομάδες έντονων διπλωματικών διεργασιών και σκληρές οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα του απέτυχαν να αποτρέψουν τον Πούτιν να διορθώσει, όπως είχε πει στο διάγγελμα της Δευτέρας, το ιστορικό λάθος του Λένιν να δώσει στην Ουκρανία υπόσταση κράτους.

Μόλις λίγα λεπτά από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου εκρήξεις ήχησαν στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Η συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

«Στόχος μου είναι να προστατεύσω τους πολίτες που έχουν υποστεί βασανιστήρια και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου τα τελευταία οκτώ χρόνια» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Polemos Oukranias Rosias 6

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον κόσμο να πολεμήσει ενώ κυρήχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 10:00 το βράδυ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επίθεση από τρία σημεία. Από τη Λευκορωσία προς την πρωτεύουσα, από τα ανατολικά προς το Χάρκοβο και από την Κριμαία, προς τη Μαριούπολη και την Οδησσό.

Polemos Oukranias Rosias 5

Η επίθεση της Παρασκευής στο Κίεβο

  • Στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο συγκλονίζεται από ισχυρές εκρήξεις. Είχε ξεκινήσει ευρείας κλίμακας πυραυλική επίθεση.
  • Στις 11 το πρωί ρωσικές δυνάμεις μπαίνουν στο Κίεβο, στο προάστιο Ομπολόν, εκεί όπου υπάρχουν πολλά κυβερνητικά κτίρια, μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο.
  • Στις 12 το μεσημέρι, ο Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε αντίσταση με όπλα και βόμβες μολότοφ.
  • Στις 5 παρά τέταρτο το απόγευμα ουκρανικά τεθωρακισμένα παίρνουν θέσεις μάχης για να αποκρούσουν τη ρωσική προέλαση στην πόλη. OKIEV

Ο χάρτης του AFP που δείχνει τις μάχες έξω από το Κίεβο

Εδώ ολόκληρο το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, CNN, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρωσική προεδρία

Διαφήμιση