Αρχική COVID-19 Τι ισχύει από σήμερα για πιστοποιητικά εμβολιασμού και ταξίδια προς Ελλάδα

Τι ισχύει από σήμερα για πιστοποιητικά εμβολιασμού και ταξίδια προς Ελλάδα

  • Τι προβλέπει η νέα ΝΟΤΑΜ
  • Πως εκδίδεται το «πιστοποιητικό νόσησης»
  • Τι ισχύει για τις άδειες νόσησης εργαζομένων

Σύνταξη: Ecozen

0
aerport
Eικόνα: UNSPLASH/Belinda Fewings
Διαφήμιση

Xαλαρώνουν από σήμερα τα μέτρα για τα ταξίδια και τους εμβολιασμένους πολίτες που εισέρχονται στην Ελλάδα. Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως και τις 21 Φεβρουαρίου, όσοι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών είναι εμβολιασμένοι, θα εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς τεστ αλλά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες θα απομονώνονται για 5 ημέρες.

Επισης, ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από σήμερα όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόσητου εμβολίου κατά της Covid-19 αφού έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο.

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία αφορά επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.

Τι προβλέπει η νέα ΝΟΤΑΜ

Άφιξη στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

  1. Εμβολιασμού με χρονική ισχύ 9 μηνών
  2. Νόσησης διάρκειας έως 180 ημερών είτε
  3. Αρνητικού αποτελέσματος, PCR εντός 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών

Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Πως εκδίδεται το «πιστοποιητικό νόσησης»

  • Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  • Για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Ειδικότερα, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν 1 ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Τι ισχύει για τις άδειες νόσησης εργαζομένων

Διευκρινίσεις για τις τρεις αλλαγές που έγιναν στην τροπολογία που αφορά τις άδειες νόσησης από κορωνοϊό, γονέων εργαζόμενων και των παιδιών τους, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως διευκρινίζεται οι γονείς εργαζόμενοι κατά την άδεια νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους και την 4η το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αλλαγές σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών είναι οι ακόλουθες:

  • Πρώτον, διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό, λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη και για την τέταρτη ημέρα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δεύτερον, στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορωνοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.
  • Τρίτον, καθορίζεται ότι, μετά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση, λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.
Διαφήμιση