Αρχική Ειδήσεις Οι λιωμένοι πάγοι της Γροιλανδίας μπορούν να βυθίσουν τις ΗΠΑ σε 20...

Οι λιωμένοι πάγοι της Γροιλανδίας μπορούν να βυθίσουν τις ΗΠΑ σε 20 χρόνια

0
Iceberg in Greenland xavier balderas cejudo unsplash
Iceberg in Greenland (Xavier Balderas Cejudo / Unsplash
Διαφήμιση

Η Αρκτική θερμαίνεται 3 φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία, που από το 2002 έχει απελευθερώσει συνολικά πάνω από 5.100 δισ. τόνους νερού, θα μπορούσε σύμφωνα με νεα μελέτη, να καλύψει τις ΗΠΑ τα επόμενα 20 χρόνια.

Επιστήμονες τεσσάρων κρατικών ερευνητικών Ινστιτούτων της Δανίας μελέτησαν δορυφορικά δεδομένα από την περίοδο 2002-2021 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την εικοσαετία στη Γροιλανδία έχουν λιώσει περίπου 5,100 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου.

Η ποσότητα του νερού από αυτό το λιώσιμο θα μπορούσε να βυθίσει τις ΗΠΑ σε βάθος μισού μέτρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας αυτά τα 20 έτη έχουν οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1,2 εκατοστά.

Η μελέτη δείχνει ότι οι πιο έντονες απώλειες πάγων στη Γροιλανδία συμβαίνουν στις περιοχές κοντά στις ακτές όπου οι πάγοι συρρικνώνονται με ταχύ ρυθμό και τελικά πέφτουν στη θάλασσα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πάγοι στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA, με τον υπάρχοντα ρυθμό του λιώσιμου των πάγων στη Γροιλανδία στο τέλος του αιώνα η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα είναι 7-13 εκατοστά εξέλιξη με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα όσο και στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έχουν όνομα, Thwaites Glacier

Στο Φθινοπωρινό Συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης της Νέα Ορλεάνης, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένα κρίσιμο τμήμα του παγετώνα της Ανταρκτικής, Thwaites Glacier, πιθανότατα θα καταρρεύσει τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Erin Pettit του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, προβλέπει ότι η υφαλοκρηπίδα πάγου Thwaites θα σπάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία λόγω των εκπληκτικών αυξήσεων των επιφανειακών ρωγμών. Μέχρι τώρα το πλωτό τμήμα στην έξοδο του παγετώνα Thwaites στον ωκεανό, ήταν σχετικά σταθερό, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να «σπάσει σαν παρμπρίζ αυτοκινήτου».

Ο παγετώνας Thwaites είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής, συγκρίσιμος με το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας ή της Φλόριντα. Μόνο το λιώσιμο του Thwaites θα μπορούσε να ευθύνεται για το 4% της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με αποτέλεσμα να έχει λάβει μεγάλη επιστημονική προσοχή τα τελευταία χρόνια.

Greenland annie spratt unsplash
EIKONA: Annie Spratt / Unsplash

Οι ερευνητές έχουν ήδη παρατηρήσει δραματικές αλλαγές στον παγετώνα, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της ταχύτητάς του τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αν λιώσει το σύνολο των πάγων στη Γροιλανδία η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη θα αυξηθεί περίπου 7 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των νησιωτικών περιοχών και μεγάλο μέρος της στεριάς της Γης θα βουλιάξει με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η επιπλέον κρίσιμη παράμετρος της θερμοκρασίας των ωκεανών

Δεν είναι μόνο το σπάσιμο και η διάσπαση του πάγου που ανησυχεί τους επιστήμονες, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, που λιώνει τον πάγο από κάτω. Μεγάλο μέρος του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς οι παγετώνες υποχωρούν στην ενδοχώρα, περισσότερος πάγος εκτίθεται σε ζεστά νερά των ωκεανών

Αυτή η μετατόπιση προκαλεί μεγάλη ανησυχία επειδή το λιώσιμο από κάτω χαλαρώνει τα σημεία «πρόσδεσης» του Thwaite, με αποτέλεσμα να γίνει πιο ασταθής. Μετά από εντατική έρευνα και μελέτη, για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης πάγου-ωκεανού στην περιοχή, οι επιστήμονες προέβησαν στη διάνοιξη οπών, βάθους εκατοντάδων μέτρων μέσα από τον πάγο και με την βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ κατάφεραν να συλλέξουν σημαντικά δεδομένα.

Η απώλεια αυτών των μεγάλων στρωμάτων πάγου, ειδικά σε συνδυασμό με την αυξημένη τήξη από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το κλίμα όπως το ξέρουμε, «αλλάζοντας την κοινωνία μας πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να φανταστούμε», προειδοποιούν. Βασιζόμενοι στην έρευνα για τις επιπτώσεις στην οικονομία και το κλίμα, αναφέρουν ότι «η επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με πλημμύρες, ακραία φαινόμενα και βροχοπτώσεις έχουν ήδη αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους κοινωνικά πληθυσμούς».

.

Διαφήμιση