Αρχική Ειδήσεις Τι είναι το «κουμπί πανικού» και πως ενεργοποιείται από φοιτητές του ΑΠΘ

Τι είναι το «κουμπί πανικού» και πως ενεργοποιείται από φοιτητές του ΑΠΘ

Η ενεργοποίηση της λειτουργίας «Panic Button» της υπηρεσίας «Campus Safety», αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

0
app panic charles deluvio unsplash
EIKONA: Charles Deluvio / Unsplash
Διαφήμιση

Με ένα άγγιγμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου μπορούν πλέον φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ζητήσουν βοήθεια εάν διαπιστώσουν ότι διατρέχουν κάποιο κίνδυνο κατά την περιήγησή τους στο campus.

H ενεργοποίηση της φαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο, η οποία αναφέρεται ως «κουμπί πανικού», θα είναι αρκετή για την άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας ασφάλειας του ΑΠΘ και την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η υπηρεσία θα είναι άμεσα προσβάσιμη με την εγκατάσταση της σχετικής εφαρμογής (app) για φορητές έξυπνες συσκευές (κινητά και tablets). Ενώ, πατώντας το κουμπί συναγερμού, οι χρήστες θα κοινοποιούν μέσω της λειτουργίας γεωγραφικού εντοπισμού GPS τη θέση τους, ώστε να σπεύδει άμεσα βοήθεια στο σημείο του συμβάντος.

Πρόκειται για πρωτοποριακή υπηρεσία για τα ελληνικά δεδομένα, που εφαρμόζεται σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

 

apth
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στόχος η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας

«Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2019-20 θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέσα στο campus του ΑΠΘ, που είχε λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτης δράσης κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, παραπέμποντας σε έρευνα του ΠΑΜΑΚ για τα περιστατικά βίας και ανομίας στα ΑΕΙ της χώρας την περίοδο 2011-17, η οποία «έδινε στο ΑΠΘ τη θλιβερή πρωτιά με 113 στο σύνολο 358 καταγεγραμμένων συμβάντων σε όλη τη χώρα, που περιλάμβαναν εμπρησμούς, ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις, ξυλοδαρμούς, διακίνηση ναρκωτικών, βιασμό».

«Η εκδίωξη των παραβατικών στοιχείων δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνδρομή των δημόσιων αρχών, οι οποίες ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους στο campus, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας».

«Είναι μια μάχη που δίνεται και θα δίνεται καθημερινά, όταν για πολλά χρόνια, το campus του ΑΠΘ λόγω της μεγάλης του έκτασης, των πολλών του εισόδων, των πολλών κτιρίων είχε γίνει καταφύγιο για διακινητές, ληστές, βιαστές. Έτσι αφού επανασχεδιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας και η διάταξη της υπηρεσίας ασφαλείας και έγιναν πρακτικές παρεμβάσεις, όπως το κλείδωμα των εισόδων κτιρίων και του campus το βράδυ, το κλάδεμα θάμνων, ολοκληρωμένα έργα φωταγώγησης, σήμερα τις όποιες νέες απόπειρες εγκληματικής δράσης εντός του ΑΠΘ τις αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.

Η χρησιμότητα του panic button, όπως διευκρινίζεται, δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από παραβατικά στοιχεία, καθώς «με την ενεργοποίηση του αντίστοιχα θα κινητοποιούνται οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, ανάγκης εξυπηρέτησης ΑμεΑ, αλλά και σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά».

panic andrey metelev unsplash

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Punic Button

Η εφαρμογή Panic Button βασίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών (tablets ή κινητά τηλέφωνα) σε εξωτερικούς χώρους, και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους.

Για την αποφυγή τυχόν κατάχρησης της υπηρεσίας, η εφαρμογή στο κινητό απαιτεί την πιστοποίηση του χρήστη μέσω του ιδρυματικού λογαριασμού μέλους του ΑΠΘ. Η χρήση της υπηρεσίας είναι απόλυτα προαιρετική, ενώ το ΑΠΘ συλλέγει μόνο τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η βασική λειτουργικότητα του συστήματος περιλαμβάνει το Panic Button με

  • Εντοπισμό θέσης εξωτερικού χώρου του campus,
  • Λειτουργία προσδιορισμού θέσης με υπόδειξη σε χάρτη,
  • Υποστήριξη Android συσκευών,
  • Κεντρική χαρτογραφική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων,

Ενώ, ήδη σχεδιάζονται η υποστήριξη συσκευών iOS και περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων της εφαρμογής όπως ο εντοπισμός θέσης εσωτερικού χώρου με μεγάλη ακρίβεια, η καθοδήγηση ομάδων απόκρισης, η αποστολή ειδοποιήσεων προώθησης ιστού (push notifications) στους χρήστες.

Η υπηρεσία υλοποιείται με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με εξωτερικό ανάδοχο με ερευνητική εμπειρία σε θέματα γεωχωρικών δεδομένων και αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωχωρική υποδομή του ΑΠΘ (GIS σύστημα του ΑΠΘ).

Διαφήμιση