Αρχική COVID-19 Θύματα της Όμικρον και τα ελάφια στις ΗΠΑ – Τι ανησυχεί τους...

Θύματα της Όμικρον και τα ελάφια στις ΗΠΑ – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Τα ελάφια με λευκή ουρά συγκαταλέγονται στις πρώτες τεκμηριωμένες μολύνσεις άγριων ​​ζώων από την παραλλαγή της Όμικρον, με θύματα σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ.

0
elafia jacek ulinski unsplash
EIKONA: Jacek Ulinski / Unsplash
Διαφήμιση

Στα νέα ευρήματα της Όμικρον έρχονται να προστεθούν, σε αυξημένα μάλιστα μεγέθη, τα ελάφια με λευκή ουρά, εντείνοντας τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για ευρεία διάδοση της νόσου, καθώς το συγκεκριμένο είδος ελαφιού ζει πολύ κοντά στους ανθρώπους.

Υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να γίνουν κύρια δεξαμενή διάδοσης του ιού της Covid-19 και πιθανή πηγή νέων παραλλαγών, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο ιός ήταν ευρέως διαδεδομένος σε ελάφια στην Αϊόβα στα τέλη του 2020 και σε περιοχές του Οχάιο στις αρχές του 2021.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει επιβεβαιώσει μολύνσεις σε ελάφια σε 13 επιπλέον πολιτείες. Αρκάνσας, Ιλινόις, Κάνσας, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Πενσυλβάνια, Τενεσί και Βιρτζίνια. Ενώ, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Ζώων και Φυτών, Lyndsay Cole, δήλωσε ότι τα ζώα είχαν μολυνθεί με παλαιότερες παραλλαγές του ιού.

elafi scott carroll unsplash
EIKONA: Scott Carroll / Unsplash

 

 

Πως μεταδίδεται ο ιός στα ελάφια

Η έρευνα δείχνει ότι τα ελάφια κολλούν τον ιό από τους ανθρώπους και στη συνέχεια τον μεταδίδουν σε άλλα ελάφια. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα τον μεταδίδουν πίσω στους ανθρώπους. Αλλά η μακροπρόθεσμη, ευρεία κυκλοφορία του ιού στα ελάφια θα έδινε στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να μεταλλαχθεί, δυνητικά προκαλώντας νέες παραλλαγές που θα μπορούσαν να διαχυθούν σε ανθρώπους ή άλλα ζωικά είδη.

«Η κυκλοφορία του ιού στα ελάφια παρέχει ευκαιρίες προσαρμογής και εξέλιξης», δήλωσε ο Vivek Kapur, κτηνίατρος μικροβιολόγος στο Penn State University, ο οποίος είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Staten Island. «Και είναι πιθανό να επιστρέψει και να μας στοιχειώσει στο μέλλον».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ένα ελάφι με Όμικρον, είχε ήδη υψηλό επίπεδο αντισωμάτων στον ιό, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχε μολυνθεί προηγουμένως.

 

elafia daiga ellaby unsplash
EIKONA: Daiga Ellaby / Unsplash

 

Πως «συνδέει» η Όμικρον ανθρώπους και ελάφια

Η Όμικρον έχει αποδειχθεί ικανή να αποφύγει ορισμένες από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος στους ανθρώπους. Εάν ισχύει το ίδιο και στα ελάφια, τα ζώα που έχουν μολυνθεί από προηγούμενα κύματα της πανδημίας, μπορεί να είναι ευάλωτα σε επαναμόλυνση.

«Είναι απογοητευτικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Δρ Σκοτ ​​Ουίζ, κτηνίατρος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ στο Οντάριο.

«Η Όμικρον είναι πανταχού παρούσα», είπε η Δρ Samira Mubareka, ιολόγος στο Sunnybrook Research Institute και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

elafi daniel james unsplash
EIKONA: Daniel James / Unsplash

Η νέα έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, είναι μέρος μιας μελέτης ελέγχου του πληθυσμού των ελαφιών. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, συνέλεξαν δείγματα αίματος από 131 ελάφια, καθώς και επιχρίσματα από τη μύτη και τις αμυγδαλές από ένα μικρότερο σύνολο ζώων.

Σχεδόν το 15% των ελαφιών είχαν αντισώματα κατά του ιού της Covid-19 στο αίμα τους, υποδηλώνοντας ότι τα ζώα είχαν προηγουμένως μολυνθεί με αυτόν. Eάν μάλιστα τα ευρήματα επιμείνουν και τα ελάφια μολυνθούν ξανά από νέες παραλλαγές, αυξάνεται ο κίνδυνος τα ζώα να γίνουν δεξαμενή για τον ιό, είπαν οι επιστήμονες.

Το πώς οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό στα ελάφια παραμένει άγνωστο. Θα μπορούσαν να τον μεταδώσουν ταΐζοντας ελάφια σε πάρκα ή αυλές με το χέρι, ή και έμμεσα, μέσω των λυμάτων ή των μολυσμένων σκουπιδιών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη της Όμικρον σε ελάφια, «είναι μια υπενθύμιση και πιθανότατα έκκληση για δράση ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη» είπε ο Δρ Kuchipudi.

 

Πηγή: nytimes

Διαφήμιση