Αρχική Ειδήσεις Σταϊκούρας: Αυτό θα είναι το αποτύπωμα του Ουκρανικού στην Ελληνική οικονομία

Σταϊκούρας: Αυτό θα είναι το αποτύπωμα του Ουκρανικού στην Ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια και στον πληθωρισμό, αλλά κα στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

0
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Για τις επιπτώσεις σε ενέργεια και πληθωρισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιχείρησε να αποτιμήσει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετώντας στην σφαίρα του πιθανού, το ενδεχόμενο να δούμε άμεσα τις αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας.

«Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ζητήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κώστα Σκρέκα, και θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, που εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε στη συνέντυξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.

Θα «νιώσουμε» τους «κλυδωνισμούς» στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια και στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επίσης, ο υπουργός εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%.

Αναφορικά με τις πληθωριστικές συνέπειες έγινε διευκρινιστικότερος, προσδιορίζοντας το αποτύπωμά τους, κυρίως, στις εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών.

Οι συνέπειες του SWIFT

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, πάντως, ότι η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά όπως εκτίμησε οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το SWIFT θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο κ.Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.

Ενώ, όπως αποκάλυψε, τις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την συνέντευξη

Διαφήμιση