Αρχική Ειδήσεις BP, HSBC και AerCap «εγκαταλείπουν» τη Ρωσία δημιουργώντας συνθήκες «ντόμινο»

BP, HSBC και AerCap «εγκαταλείπουν» τη Ρωσία δημιουργώντας συνθήκες «ντόμινο»

Ο οικονομικός πόλεμος της Δύση ενάντιον της Ρωσίας έχει ήδη κυρηχθεί από ενεργειακούς και χρηματοοικονομικούς κολοσσούς, δημιουργώντας μάλιστα συνθήκες ντόμινο ακόμα και σε χώρες, μέχρι πρότινος «ουδέτερες».

0
speed brian jones unsplash
Διαφήμιση

Η BP, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι εγκαταλείπει το 20% της συμμετοχής της στην κρατικά ελεγχόμενη Rosneft, με κόστος έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της βρετανικής εταιρείας στο μισό και της παραγωγής της BP κατά ένα τρίτο. Kίνηση που δημιούργησε ντόμινο αποχωρήσεων και «παροπλιστικών ενεργειών από επιχειρηματικούς κολοσσούς της Δύσης με δραστηριότητα στη ρωσική επικράτεια.

Η απόφαση της BP, έδειξε να βρίσκει μιμητές και άλλες δυτικές εταιρείες με συμμετοχή σε ρωσικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, η γαλλική TotalEnergies και η βρετανική Shell.

Η Equinor, η ενεργειακή εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο νορβηγικό κράτος, δήλωσε ότι θα αρχίσει να εκχωρεί τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία, αν και ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποχωρήσει μια επιχείρηση που αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες».

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα εκχωρήσει επίσης τα ρωσικά περιουσιακά του στοιχεία, αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Αυστραλίας δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει την έκθεσή του σε εταιρείες εισηγμένες στη Ρωσία.

dolaria alexander schimmeck unsplash

Ο οικονομικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε

Η ρωσική οικονομία είναι «απαγορευμένη ζώνη» για τις δυτικές τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες μετά την απόφαση να αποκοπούν ορισμένες τράπεζές από το SWIFT, ένα ασφαλές σύστημα για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank, του μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «λουκέτου» μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα, ότι αυτό θα συμβεί μετά από εξάντληση των καταθέσεων της.

Η βρετανική τράπεζα HSBC δήλωσε ότι αρχίζει να τερματίζει τις σχέσεις της με μια σειρά από ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης, της VTB, μιας από αυτές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων.

Εν μέσω της διευρυνόμενης πίεσης στη Ρωσία, ακόμη και η ουδέτερη Ελβετία δήλωσε ότι υιοθετεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ορισμένων Ρώσων ατόμων και εταιρειών. Συνδέθηκε με άλλους επιβάλλοντας κυρώσεις στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και σε άλλους αξιωματούχους.

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson δήλωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις στη Ρωσία, ενώ αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις των κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει όλες τις κρατήσεις κοντέινερ, εντός και εκτός Ρωσίας.

Αρκετές εταιρείες με έκθεση στη Ρωσία κατέγραψαν τις μετοχές τους τη Δευτέρα. Η Nokian Tires υποχώρησε για το 2022. Είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι μεταφέρει μέρος της παραγωγής από τη Ρωσία στη Φινλανδία.

Οι μετοχές της Societe Generale, στην οποία ανήκει η ρωσική Rosbank, και της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, η οποία ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχώρησαν επίσης.

airport unsplash

Μεγάλες αεροπορικές σε «χαμηλή πτήση»

Η Finnair έχασε το 1/5 της αξίας της αφού απέσυρε τις πτήσεις της για το 2022, εν μέσω κλεισίματος του εναέριου χώρου.

Η Ρωσία δήλωσε ότι απαγορεύει σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες από τον εναέριο χώρο της, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κρατών και του Καναδά που είχαν κλείσει νωρίτερα τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει μια παρόμοια κίνηση.

Η ιρλανδική AerCap Holdings, ο μεγαλύτερος εκμισθωτής αεροπλάνων στον κόσμο με περίπου το 5% του στόλου της μισθωμένο σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ότι θα σταματήσει τις μισθώσεις στη Ρωσία. Ο ασιατικός εκμισθωτής BOC Aviation δήλωσε ότι θα μειωθεί ο ρωσικός στόλος της κατά 4,5% του στόλου.

Η United Parcel Service και η FedEx με έδρα τις ΗΠΑ, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, δήλωσαν ότι σταματούν τις παραδόσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, ενώ οι καναδικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σταμάτησαν επίσης να προσφέρουν το κανάλι RT. Η Google απαγόρευσε στο RT και σε άλλα ρωσικά κανάλια να λαμβάνουν χρήματα για διαφημίσεις σε ιστότοπους, εφαρμογές και βίντεο YouTube, παρόμοια με κίνηση του Facebook.

Ο επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ ζήτησε από τους διευθύνοντες συμβούλους της Alphabet, που είναι ιδιοκτήτης της Google και της μονάδας της στο YouTube την Κυριακή, να απαγορεύσουν τους χρήστες που προωθούν πολεμική προπαγάνδα ως μέρος των μέτρων για τον τερματισμό της παραπληροφόρησης για την Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

Διαφήμιση