Αρχική Ειδήσεις «Rapid test μνήμης» για άτομα με άνοια στο Παπαγεωργίου

«Rapid test μνήμης» για άτομα με άνοια στο Παπαγεωργίου

Στο Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, περιλαμβάνεται και η Θεραπεία Γνωστικής Διέγερσης για άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια.

0
ilikiomenos pc beth macdonald unsplash
EIKONA APXEIO: Beth MacDonald / Unsplash
Διαφήμιση

Τη δυνατότητα ενός διαδικτυακού «rapid test μνήμης» που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει μέσα σε 10-15 λεπτά, παρέχει το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.500 πολίτες έχουν κάνει το τεστ και έχουν ενημερωθεί για το αν παρουσιάζουν πρόβλημα στη μνήμη και αν χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των υπηρεσιών του, το Ιατρείο παρέχει τη δυνατότητα Θεραπείας Γνωστικής Διέγερσης, η οποία είναι μια σύντομη θεραπεία, που αφορά τη γνωστική ενδυνάμωση ατόμων με ήπια έως μέτρια άνοια.

Το «rapid test μνήμης»

Το «rapid test μνήμης» είναι μια online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Αναδρομικής Μνήμης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο, με το οποίο οι ειδικοί μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα, εάν έχουν δυσκολίες στη μνήμη αυτοί που συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγιο και να τους προτείνουν να κλείσουν ραντεβού στο Ιατρείο Μνήμης του Παπαγεωργίου για να διερευνήσουν τις διαταραχές.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ιατρείου, το τεστ αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση, αλλά στόχος του είναι να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης.

nosokomeio Papanikolaou
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Eurokinissi)

Memory ANd Depression studY – MANDY

Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Παπαγεωργίου δημιούργησε την online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Ανάδρομης Μνήμης σε συνδυασμό με το ερωτηματολόγιο ZUNG για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο της διακλινικής μελέτης «Ερευνητικό Πρωτόκολλο Διερεύνησης Μνημονικών Ελλειμμάτων και Κατάθλιψης – Memory And Depression Study: MANDY», υπό την αιγίδα της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής και της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας του, το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τη μνήμη τους αλλά και τη διάθεσή τους.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος, σε πρώτη φάση μπορεί άμεσα να κάνει δωρεάν το τεστ, μέσω του συνδέσμου https://www.memoryclinic.gr/Test/index.php/535594?lang=el και εφόσον το αποτέλεσμα δείξει ότι αντιμετωπίζει διαταραχές μνήμης ή ήπιες διαταραχές μνήμης να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή σε διά ζώσης εξέταση από το έμπειρο προσωπικό του Ιατρείου.

MandyMini

Η θεραπεία για άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχονται στο Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Παπαγεωργίου, περιλαμβάνεται και η Θεραπεία Γνωστικής Διέγερσης.

Πρόκειται για σύντομη θεραπεία γνωστικής ενδυνάμωσης για άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια, η οποία σχεδιάστηκε ύστερα από εκτεταμένη αξιολόγηση ερευνητικών δεδομένων και είναι μια τεκμηριωμένη παρέμβαση για ανθρώπους που πάσχουν από μνημονικά ελλείμματα.

Στο πλαίσιο αυτής της θεραπείας γίνονται 14 ή και περισσότερες ομαδικές συνεδρίες, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση. Ο αριθμός των ομαδικών συνεδριών είναι 14 ή περισσότερες.

Συνήθως οι συνεδρίες διαρκούν επτά εβδομάδες και κάθε μία καλύπτει ένα διαφορετικό θέμα. Για να υπάρχει συνέχεια μεταξύ των συνεδριών, περιλαμβάνονται ορισμένες επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες προθέρμανσης, όπως ένα τραγούδι και ένας «πίνακας προσανατολισμού πραγματικότητας», που περιέχει πληροφορίες για την ομάδα.

Τα μέλη δίνουν στην ομάδα τους ένα όνομα και οι συνεδρίες καλύπτουν ένα φάσμα δραστηριοτήτων για να τονώσουν τη σκέψη, τη μνήμη και να συνδεθούν με άλλους, όπως:

  • Συζητώντας τις τρέχουσες ειδήσεις
  • Ακούγοντας μουσική ή τραγούδια
  • Παίζοντας παιχνίδια λέξεων ή λύνοντας παζλ
  • ‘Η κάνοντας μια πρακτική δραστηριότητα

Η θεραπεία γίνεται από τους έμπειρους ψυχολόγους του ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής, λόγω της πανδημίας Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας του Παπαγεωργίου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση