Αρχική Ειδήσεις «Πράσινο φως» από Κομισιόν για ιδιωτικές επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για ιδιωτικές επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια

0
pyriniki energeia nicolas hippert unsplash
Νicolas Ηippert / Unsplash
Διαφήμιση

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα συμπληρωματική πράξη για το Κλίμα η οποία περιλαμβάνει ορισμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Η ταξινομία της ΕΕ έχει ως στόχο να κατευθύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Η πράξη δεν καθορίζει αν μια συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελεί ή όχι μέρος του ενεργειακού μείγματος των κρατών μελών. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση, με την αξιοποίηση όλων των πιθανών λύσεων που θα μας βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και την τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάβαση.

Οι επιλεγείσες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με την Κομισιόν, συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, που θα βασίζεται κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

CO2

Προυποθέσεις χαρακτηρισμού δραστηριότητας ως «βιώσιμη»

Ο ενωσιακός κανονισμός για την ταξινομία καθορίζει 4 προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί μια οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να χαρακτηριστεί περιβαλλοντικά βιώσιμη.

  1. Να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από τους έξι περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στον κανονισμό για την ταξινομία,
  2. Να μην επιβαρύνει σημαντικά κανέναν από τους άλλους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού για την ταξινομία,
  3. Να ασκείται σύμφωνα με τις ελάχιστες (κοινωνικές) διασφαλίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 18 του κανονισμού για την ταξινομία, και
  4. Να πληροί τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που θεσπίζει η Επιτροπή μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

Η Επιτροπή θέτει ως αυστηρές προϋποθέσεις τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για την πυρηνική ενέργεια, ότι

  • Συμβάλλουν στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα· για την πυρηνική ενέργεια,
  • Πληρούνται οι απαιτήσεις πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας, και
  • Συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το φυσικό αέριο.

Επίσης, επιβάλλει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ειδικές υποχρεώσεις γνωστοποίησης για αυτές τις δραστηριότητές τους.

Μόλις μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, η συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα διαβιβαστεί επίσημα στους συννομοθέτες προς εξέταση.

Μόλις λήξει η περίοδος ελέγχου και εφόσον κανένας από τους συννομοθέτες δεν προβάλλει αντιρρήσεις, η συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα τεθεί σε ισχύ και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

 

Με πληροφορίες από Ertnews

Διαφήμιση