Αρχική COVID-19 ECDC: Στο βαθύ κόκκινο η ΕΕ από την Όμικρον – Οι νέοι...

ECDC: Στο βαθύ κόκκινο η ΕΕ από την Όμικρον – Οι νέοι χάρτες

0
covid data clay banks unsplash
Διαφήμιση

Στο βαθύ κόκκινο δείχνουν να βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της Όμικρον, οι νέοι επιδημιολογικοί χάρτες  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με μοναδική εξαίρεση μια επαρχία της Ρουμανίας.

Μετά την υιοθέτηση των νέων κανονισμών και συστάσεων για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο Οργανισμός, οι νέοι χάρτες για τον Covid-19 λαμβάνουν υπόψη και το ποσοστό εμβολιασμού κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Με την ευκαιρία της εφαρμογής των νέων κανονισμών από την 1η Φεβρουαρίου, το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο τροποποιημένο χάρτη, στον οποίο αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ, με τη σοβαρότητα της κατάστασης να καταγράφεται

  • Με χρώμα «πράσινο», το ασφαλές, χαμηλό επίπεδο μετάδοσης του κοροναϊού,
  • Με  «Πορτοκαλί», «κόκκινο» και «βαθύ κόκκινο» τα υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα δεδομένα που αφορούν στο ποσοστό κοινοποίησης ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σταθμίζονται στο εξής από το ποσοστό εμβολιασμών σε κάθε περιοχή. Οι χάρτες θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη στη βάση των δεδομένων, που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χάρτης

  • Δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης,
  • Δεν αναφέρει πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Οι νέες κατηγορίες χρωμάτων

Ως «πράσινη» κατηγορία θα ορίζονται στο εξής οι περιοχές, όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40.

Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 100, αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία.

Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 300, αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία.

Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων, που αποστέλλονται από τα κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε Τρίτης.

Διαφήμιση