Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Tόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων της Covid απειλούν τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Tόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων της Covid απειλούν τη δημόσια υγεία

0
iatroi piron guillaume unsplash
EIKONA APXEIOY: Piron Guillaume / Unsplash
Διαφήμιση

Δεκάδες χιλιάδες τόνοι αποβλήτων από την διαχείριση της Covid-19 ασκούν τεράστια πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο, απειλώντας την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία, ίσως ανεπανόρθωτα, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ.

Η παγκόσμια ανάλυση των αποβλήτων υγειονομικής περίθαλψης, στο πλαίσιο του COVID-19, εκτιμά ότι περίπου 87.000 τόνους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που προμηθεύτηκε μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 και απέστειλε σε χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναμένεται να έχει καταλήξει ως απόβλητο.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτό απλώς παρέχει μια αρχική ένδειξη της κλίμακας του προβλήματος των αποβλήτων COVID-19. Δεν λαμβάνει υπόψη κανένα από τα προϊόντα COVID-19 που προμηθεύονται εκτός της πρωτοβουλίας του ΠΟΕ και του ΟΗΕ, ούτε τα απόβλητα που δημιουργούνται από το κοινό, όπως οι ιατρικές μάσκες μιας χρήσης.

Όπως επισημαίνουν, έχουν αποσταλεί πάνω από 140 εκατομμύρια κιτ διενέργειας τεστ, με δυνατότητα δημιουργίας 2.600 τόνων μη μολυσματικών απορριμμάτων (κυρίως πλαστικών) και 731.000 λίτρων χημικών απορριμμάτων (που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων).

Ενώ πάνω από 8 δισ. δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως παράγοντας 144.000 τόνους επιπλέον απορριμμάτων με τη μορφή σύριγγων, βελόνων και κουτιών ασφαλείας.

Διαχείριση του προστατευτικού εξοπλισμού

Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και οι χώρες αντιμετώπιζαν το άμεσο καθήκον της εξασφάλισης και της διασφάλισης της ποιότητας προμηθειών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE), λιγότερη προσοχή και πόροι αφιερώθηκαν στην ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με τον COVID-19.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να παρέχουμε στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τα κατάλληλα PPE», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ. «Αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια χωρίς να επηρεάζει το περιβάλλον».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν με τα PPE και τα προϊόντα υγείας μετά τη χρήση τους.

meth richard catabay unsplash
Richard Catabay / Unsplash

Η παγκόσμια εικόνα

Σήμερα, το 30% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης (60% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες) δεν είναι εξοπλισμένες για να χειριστούν τα υπάρχοντα φορτία απορριμμάτων, πόσο μάλλον το επιπλέον φορτίο COVID-19.

Αυτό δυνητικά εκθέτει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε τραυματισμούς από βελόνα, εγκαύματα και παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ επηρεάζει επίσης κοινότητες που ζουν κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής με κακή διαχείριση και χώρους διάθεσης απορριμμάτων μέσω μολυσμένου αέρα από καύση απορριμμάτων, κακής ποιότητας νερού ή παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες.

«Ο COVID-19 ανάγκασε τον κόσμο να αναλογιστεί τα κενά και τις παραμελημένες πτυχές της ροής των απορριμμάτων και τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, χρησιμοποιούμε και απορρίπτουμε τους πόρους υγειονομικής περίθαλψης μας, από την κούνια μέχρι τον τάφο», δήλωσε η Dr Maria Neira, Διευθύντρια Περιβάλλοντος, Κλίμα. Αλλαγή και Υγεία στον ΠΟΥ.

«Η σημαντική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, από το παγκόσμιο έως το νοσοκομειακό επίπεδο, στον τρόπο διαχείρισης της ροής αποβλήτων υγειονομικής περίθαλψης είναι βασική απαίτηση των κλιματικά έξυπνων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, στην οποία πολλές χώρες δεσμεύτηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, και Φυσικά, μια υγιής ανάρρωση από τον COVID-19 και ετοιμότητα για άλλες επείγουσες καταστάσεις υγείας στο μέλλον».

iatrikes exetaseis jaron nix unsplash
Jaron Nix / Unsplash

Συστάσεις διαχείρισης των νοσοκομειακων αποβλήτων

Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο συστάσεων για την ενσωμάτωση καλύτερων, ασφαλέστερων και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών αποβλήτων στην τρέχουσα αντιμετώπιση του COVID-19 και τις προσπάθειες ετοιμότητας για μελλοντικές πανδημίες και υπογραμμίζει ιστορίες από χώρες και οργανισμούς που έχουν εφαρμόσει στην πράξη.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη

  • Χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασίας και αποστολής,
  • Ασφαλή και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά (π.χ. γάντια και ιατρικές μάσκες),
  • Ανακυκλώσιμα ή βιοαποδομήσιμα υλικά.
  • Επενδύσεις σε τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων χωρίς καύση, όπως αυτόκλειστα· αντίστροφη εφοδιαστική για την υποστήριξη της κεντρικής επεξεργασίας και των επενδύσεων στον τομέα της ανακύκλωσης για να διασφαλιστεί ότι τα υλικά, όπως τα πλαστικά, μπορούν να έχουν μια δεύτερη ζωή.

Η πρόκληση των αποβλήτων της COVID-19

Η αυξανόμενη και επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας προσφέρουν μια ευκαιρία για την ενίσχυση των συστημάτων για την ασφαλή και βιώσιμη μείωση και διαχείριση των αποβλήτων υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ισχυρών εθνικών πολιτικών και κανονισμών, τακτικής παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων και αυξημένης λογοδοσίας, υποστήριξης αλλαγής συμπεριφοράς και ανάπτυξης εργατικού δυναμικού και αυξημένων προϋπολογισμών και χρηματοδότησης.

«Μια συστημική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η υγειονομική περίθαλψη διαχειρίζεται τα απόβλητά της θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο και συστηματικό έλεγχο και καλύτερες πρακτικές προμηθειών», δήλωσε η Δρ Anne Woolridge, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Health Care Waste, International Solid Waste Association (ISWA).

Διαφήμιση