Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: «Εντελώς πρόωρη η εκτίμηση ότι ο κορονοϊός έχει νικηθεί»

ΠΟΥ: «Εντελώς πρόωρη η εκτίμηση ότι ο κορονοϊός έχει νικηθεί»

0
WHO
Διαφήμιση

Προειδοποίηση για την εγκατάλειψη των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και την απόφαση ορισμένων χωρών να επιστρέψουν στην «κανονικότητα», απεύθυνε εκ νέου ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος, καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι πρόωρο να θεωρηθεί ότι ο ιός έχει νικηθεί.

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έχουν καταγραφεί σχεδόν 90 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, περισσότερες από ό,τι στο σύνολο του 2020, σημειώνοντας ότι «τώρα βλέπουμε μια πολύ ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των θανάτων στις περισσότερες περιοχές του κόσμου».

Ο πρόωρος τερματισμός των μέτρων προστασίας από τον Covid-19, ακόμα και η χρήση μάσκας ή η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών, είναι αυτό που ανησυχεί τον ΠΟΥ.

«Αυτό δικαιολογείται εν μέρει», όπως τόνισε ο Δρ Τέντρος, «δεδομένων των ικανοποιητικών ποσοστών εμβολιασμού, όπως επίσης και από το γεγονός ότι η παραλλαγή Όμικρον μολύνει μεν πολλούς ανθρώπους, αλλά έχει αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρος». Αυτή η εκτίμηση όμως σύμφωνα με τον επικεφαλή του ΠΟΥ είναι εντελώς λανθασμένη καθώς «ο ιός είναι επικίνδυνος και συνεχίζει να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας».

«Χαλάρωση» των περιορισμών, όχι κατάργηση όλων των μέτρων προστασίας

Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ. Μάικ Ράιαν« χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και καλά συστήματα υγείας θα μπορούσαν σύντομα να προσεγγίσουν το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάθε κυβέρνηση να λάβει υπόψη

  • το ποσοστό εμβολιασμού,
  • την ανοσία του πληθυσμού μετά τη μόλυνση και
  • την επάρκεια και αντοχή του συστήματος υγείας της.

Τα άτομα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πλέον υποχρεωτικό» προειδοποίησε.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Δρ Ράιαν, σε περίπτωση εμφάνισης μιας πιο σοβαρής παραλλαγής της Covid-19, θα είναι σαν να παίζει κανείς «επιδημιολογικό πόκερ», εάν δεν θα έχεις τη δυνατότητα επιβολής lockdown. «Το σενάριο του lockdown είναι απίθανο με την Omicron, τους εμβολιασμούς και τα ενισχυτικά εμβόλια. Και με την αλληλουχία των εμβολίων και των μολύνσεων, τα συστήματά μας αναπτύσσουν μακροπρόθεσμη ανοσία. Ακόμα κι αν προκύψει μια νέα παραλλαγή, θα πρέπει να μπορούμε να αντέξουμε», είπε.

«Η παγκόσμια έκτακτη ανάγκη δεν έχει τελειώσει μέχρι να σταματήσει να υφίσταται σε όλο τον κόσμο. Αλλά ακόμη και τότε, ο ιός θα παραμείνει μέχρι να εμφανιστεί ένας νέος υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει».  

Διαφήμιση