Αρχική Ειδήσεις Εκτός ελέγχου η τιμή της αμόλυβδης – Ράλι ανόδου έως και 30%

Εκτός ελέγχου η τιμή της αμόλυβδης – Ράλι ανόδου έως και 30%

0
Διαφήμιση

Μέση αύξηση της τάξης του 27,5% καταγράφει σε ετήσια βάση η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης, με το μηναίο κόστος για την προμήθεια καυσίμων να διαμορφώνεται κατά 60 ευρώ υψηλότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέλθει από τα 1,437 ευρώ ανά λίτρο στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 , στο 1,833ευρώ ανά λίτρο σήμερα, σημειώνοντας μέση αύξηση κατά 27,55%.

fuel

Στην πράξη, ένα μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο πριν από δέκα μήνες φούλαρε με 71,8 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει σήμερα απαιτείται δαπάνη 91,6 ευρώ.

Σπάει το «φράγμα» των 2 ευρώ

Ανησυχία επικρατεί σε καταναλωτές και αγορά σχετικά με την ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων, με την αμόλυβδη να ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές.

Οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των διεθνών τιμών του αργού αλλά και λόγω των μεταβολών στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου.

Εκτίναξη τιμών αργού σε ύψη 7ετίας

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε την Τετάρτη να διατηρήσει μέτριες αυξήσεις στην παραγωγή του πετρελαίου, με τον όμιλο να αγωνίζεται να επιτύχει τους υπάρχοντες στόχους και να είναι επιφυλακτικός να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για περισσότερο αργό από τους κορυφαίους καταναλωτές, συγκρατώντας τις αυξανόμενες τιμές.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+ που παράγει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, δέχεται εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και άλλους να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ απέδωσε την αύξηση τιμών στην αποτυχία των χωρών να εξασφαλίσουν επαρκείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα καθώς στρέφονται σε άλλες μορφές πράσινης ενέργειας.

Αρκετές πηγές επίσης αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ότι οι τιμές αυξήθηκαν λόγω των εντάσεων Ρωσίας-ΗΠΑ με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί τη Μόσχα ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Διαφήμιση