Αρχική Ελλάδα Ουκρανικό: Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Το πακέτο κυρώσεων...

Ουκρανικό: Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Το “πάγωμα” του Nord Stream 2, αναμένεται να στοιχίσει “ακριβά” και στην Ευρώπη, αν όχι περισσότερο από ότι στη Ρωσία

0
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανοίγει τη βεντάλια των προθέσεων του σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας. Η Ευρώπη υποτονικά προχωρεί σε πακέτο κυρώσεων, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ, μέσα από το διάγγελμα Μπάιντεν. Ωστόσο το πιο δυνατό μέτρα κατά της Ρωσίας και του Πούτιν είναι το “πάγωμα” του Nord Stream 2, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Καγκελάριος της Γερμανίας. Μέτρα το οποίο ωστόσο αναμένεται να στοιχίσει “ακριβά” και στην Ευρώπη, αν όχι περισσότερο από ότι στη Ρωσία.

Παγώνει ο Nord Stream2

Αντιδρώντας στην αναγνώριση των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, καθώς και την αποστολή ρωσικού στρατού στα σύνορα με την περιοχή του Ντονμπάς ο  καγκελάριος της Γερμανία Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα στο Βερολίνο το «πάγωμα» της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας να λάβει τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσει προς το παρόν η διαδικασία πιστοποίησης λειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού. Ο Όλαφ Σολτς είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: “Και όπως καταλαβαίνετε χωρίς πιστοποίηση δεν μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία.

Πρώτο πακέτο κυρώσεων από ΕΕ

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα ένα «πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες θα την «πονέσουν πολύ».

«Συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των 27 στο Παρίσι.

Αυτές οι κυρώσεις, που πρέπει επίσης να υιοθετηθούν επισήμως προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

Έρχονται κι άλλες κυρώσεις

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως,θα κάνουν βλάψουν σοβαρά την οικονομία αλλά κατικακό οικονομικά και θα κάνει κακό στους ανθρώπους που αφορούν», επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας», δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, DW, TheGuardian

Διαφήμιση