Αρχική Ειδήσεις Ουκρανία: Οι δορυφόροι αποτυπώνουν real time την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων

Ουκρανία: Οι δορυφόροι αποτυπώνουν real time την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων

0
Krimaia7
Satellite photos from February 4 and earlier show a massive Russian buildup of military hardware (By RFE/RL)
Διαφήμιση

Νέες δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν έντονη ανάπτυξη ρωσικού στρατού στο στρατόπεδο Novoozerne, σε οικισμό της Κριμαίας, περίπου 80 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία έστειλε 30.000 στρατεύματα και σύγχρονα όπλα στη Λευκορωσία, και αμέσως μετά η Ρωσία χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να μετακινήσουν 3.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη «καταστροφικό βήμα».

Όπως εκτιμάται, η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς πιέζει το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί το αίτημα να μην γίνει η Ουκρανία μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας των 30. Η Μόσχα ζητά επίσης νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά του στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν κατηγορηματικά.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικό εξοπλισμό και μονάδες στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, αλλά «σε πολλές περιπτώσεις είχαν παρατηρηθεί λίγα στρατεύματα ή νέες μονάδες φιλοξενίας για επιπλέον προσωπικό», δήλωσε η Maxar, η αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων που έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία

«Τέντες στρατευμάτων και καταφυγίων για το προσωπικό έχουν παρατηρηθεί σχεδόν σε κάθε τοποθεσία ανάπτυξης δυνλαμεων στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μονάδες συνοδεύονται τώρα από στρατεύματα και έχουν αυξήσει το συνολικό επίπεδο ετοιμότητάς τους», είπε ο Maxar.

«Επιπλέον, η τοπική στρατιωτική εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές εκπαίδευσης».

Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στον βασικό της σύμμαχο, τη Λευκορωσία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε μια κίνηση που θα την καθιστούσε αποτελεσματικά ικανή να εισβάλει στην Ουκρανία από βορρά, νότο και ανατολικά.

Η Μόσχα αρνήθηκε ότι είχε τέτοια πρόθεση, ενώ παραδέχτηκε ότι μαζί με τη Λευκορωσία  θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Union Resolve 2022» κατά το χρονικό διάστημα από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται, σύμφωνα με τη Μόσχα, για επιχειρησιακά σενάρια ανάσχεσης μιας ενδεχόμενης επίθεσης στα νότια σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας τους.

Ο Konrad Muzyka, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Rochan με έδρα την Πολωνία, είπε ότι η δική του ανάλυση διαπίστωσε αύξηση των δυνάμεων σε μονάδες που ήταν προ-τοποθετημένες κοντά στην Ουκρανία, και ειδικά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Σκέφτηκε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον μήνα θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Κριμαία και στη δυτική Ρωσία.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Θα επιστρέψουν σπίτια τους; Ή θα μετακινηθούν σε χώρους μάχης; Η ίδια η άσκηση, τους παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να κρύψουν τις κινήσεις τους», είπε.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία μετά τις ασκήσεις.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων από εποχής Ψυχρού Πολέμου

Σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, πρόκειται για μια κίνηση που ενδέχεται να απασχολήσει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ εν μέσω φόβων ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή σε ουκρανικό έδαφος.

Η ανάπτυξη των συγκεκριμενων στρατιωτικών δυνάμεων έχει χαρακτηριστεί από το ΝΑΤΟ ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία από εποχής Ψυχρού Πολέμου.

Οι φωτογραφίες της Maxar Technologies, δείχνουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εξοπλισμένες με πυραύλους, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και επιθετικά αεροσκάφη να έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, σε τρεις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει τις ρωσικές προθέσεις, ανεξάρτητα από τις δορυφορικές φωτογραφίες. Ενώ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα σχολιασμού και οι Λευκορώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε σχετικά τηλεφωνήματα που έγιναν σήμερα.

Διαφήμιση