Αρχική Ειδήσεις Nord Stream 2: Η δεύτερη μάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου και...

Nord Stream 2: Η δεύτερη μάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου και η σιωπή Σολτς

Ανεξάρτητα από την αυξανόμενη πίεση από τους συμμάχους του, φαίνεται ότι το Βερολίνο εμμένει στα θολά μηνύματά του στο Nord Stream 2.

0
μπάιντεν σολτσ
Εικόνα: Alex Brandon/AP
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen,gr

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, κατασκευάστηκε για να καλύψει τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας. Θεωρείται αμφιλεγόμενος για συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και σήμερα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις για αναστολή εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ενδεικτική είναι η στάση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αξιόπιστη συνεργασία αλλά… Nord Stream 2

Μπάιντεν και Σολτς παρουσίασαν ένα ενιαίο μέτωπο εν μέσω ανησυχιών για τη συσσώρευση στρατευμάτων από τη Ρωσία – μέχρι να έρθει η κουβέντα για τον  Nord Stream 2.

Oι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να απαντήσουν σε μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο ο αγωγός Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream 2 —  δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα εναρκτήρια σχόλια των ηγετών. Όταν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε σθεναρά να κλείσει τον αγωγό σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, αλλά ο Σολτς αρνήθηκε ακόμη και να πει καν το όνομά του.

Ακόμη κι όταν ο Σόλτς πιέστηκε επανειλημμένα για το εάν δεσμευόταν να σταματήσει τον αγωγό εάν τα στρατεύματα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προχωρούσαν, κράτησε την απάντησή του ασαφή.«Θα δράσουμε μαζί», είπε ο Σολτς, απηχώντας το μήνυμα του Μπάιντεν για ενότητα. «Δεν θα κάνουμε διαφορετικά βήματα. Και θα είναι πολύ, πολύ σκληρά για τη Ρωσία».

Ο Γερμανός ηγέτης, ο οποίος ανέλαβε την Άνγκελα Μέρκελ τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν πιο απρόθυμος από ορισμένους άλλους δυτικούς συμμάχους όσον αφορά το εύρος των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εάν ο Πούτιν προχωρήσει σε εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για το κλείσιμο του αγωγός. Η Γερμανία αρνήθηκε επίσης να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.

Ένας χάρτης της βορειοανατολικής Ευρώπης, που δείχνει τη διαδρομή του αγωγού Nord Stream 2

Ο πονοκέφαλος Nord Stream 2

Ο Nord Stream 2 ήταν πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν -όπως και για τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ- καθώς η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η οποία ήδη είναι η πηγή του μεγαλύτερου μέρους του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη.

Είναι ο δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη δυτική Ρωσία έως τη βορειοανατολική Γερμανία. Μαζί με τον Nord Stream 1 (2011) ο νέος αγωγός έχει ικανότητα μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. 

Η κατασκευή του Nord Stream 2 κόστισε 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ (10,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και, με μήκος 1.230 χιλιόμετρα (764 μίλια), είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο. Σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, το Nord Stream 2 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου καθώς η άδεια λειτουργίας του έχει καθυστερήσει.

Η Γερμανία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών το 2020, σύμφωνα με την IHS Markit.

Μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της Ευρώπης διέρχεται επί του παρόντος μέσω της Ουκρανίας , η οποία λαμβάνει τέλη διαμετακόμισης από τη Ρωσία.

Η Πολωνία αποδοκιμάζει τον Nord Stream 2 καθώς και αυτή επιδίωξε να ενισχύσει τον ρόλο της ως χώρα διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Βερολίνο επιμένει εδώ και καιρό ότι ο αγωγός είναι καθαρά οικονομικό ζήτημα.

Με πληροφορίες από politico και DW

Διαφήμιση