Αρχική Ειδήσεις Nord Stream 1 & 2: Διχάζονται οι Γερμανοί και μένουν με το...

Nord Stream 1 & 2: Διχάζονται οι Γερμανοί και μένουν με το «χέρι στο διακόπτη»

Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη είναι ένα κρίσιμο θέμα τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για ολόκληρη τη βιομηχανία και την οικονομία.

0
e on German oil
Διαφήμιση

Μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναστείλει τη διαδικασία έκδοσης αδειών για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των κυρωτικών αποφάσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σειρά παίρνει ο εν λειτουργία Nord Stream 1 με το ενδεχόμενο κλείσιμο του διακόπτη να εγείρει τις αντιδράσεις της μεγαλύτερης διαχειρίστριας δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, την γερμανική e-on, ως μέτοχος του κοινοπρακτικού σχήματος του αγωγού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post, μετά το αίτημα του πολωνού πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι η Γερμανία να προχωρήσει και στο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη χώρα από το 2011, προκάλεσε της αντίδραση της e-on που διατηρεί το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας του Nord Stream 1.

Όπως ανέφερε στην αιτιολογία της η διαχειρίστρια, το συγκεκριμένο έργο είναι «εντελώς διαφορετικό» από τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς πρόκειται για «αδειοδοτημένο και πλήρως λειτουργικό αγωγό εισαγωγής φυσικού αερίου», η χωρητικότητα του οποίου αξιοποιήθηκε πλήρως την τελευταία διετία.

Ουσιαστικά πρόκειται για Κοινοπραξία της ρωσικής Gazprom, της γερμανικής Wintershall DEA, της επίσης γερμανικής PEG Infrastruktur E.ON, της ολλανδικής Gasunie και της γαλλικής Engie.

Η E.ON Group παρακολουθεί «ανήσυχη» τις εξελίξεις

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην #Ουκρανία εντατικά και με μεγάλη ανησυχία» είχε ανακοινώσει η e-on στο άουσμα της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη και οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στην Ουκρανία» είχε αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωσή της, επιχειρώντας μάλιστα να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.

Οι κλυδωνισμοί στις αγορές χονδρικής

«Στις αγορές χονδρικής, παρατηρούμε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, με βάση τα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα τιμών στο παρελθόν» διευκρίνιζε.

«Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί μακροπρόθεσμα, αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τον αντίκτυπο στους τελικούς πελάτες.

 

Αυτό το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί, επίσης, από την οικονομική απαλλαγή των πελατών μέσω των υπευθύνων χάραξης πολιτικής με τη μορφή γενικής μείωσης φόρων και εισφορών, καθώς και συμπληρωματικών ειδικών πολιτικών μέτρων για την προστασία των ομάδων πελατών που επηρεάζονται ιδιαίτερα».

Κρίσιμη η διαασφάλιση του εφοδιασμού

Όπως διευκρινίζει στην ίδια πάντα ανακοίνωσή της η Διαχειρίστρια των Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας στην Ευρώπη, « Η E.ON δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ουκρανία και επομένως δεν επηρεάζεται άμεσα» ωστόσο θέλησε, πριν ακόμη τεθεί θέμα για το κλείσιμο και του Nord Stream 1 στη Γερμανία, να αναδείξει την κρισιμότητα της σταθερής ροής εφοδιασμού ενέργειας.

Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη είναι ένα κρίσιμο θέμα τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για ολόκληρη τη βιομηχανία, στο οποίο συμβάλλουμε ενεργά.

 

Εν αναμονή του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ήδη το Ελληνικό υπουργείο Ενέργειας έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στην πέμπτη της ημέρα με τις πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, να ενεργοποιούνται προμηνύοντας ένα ανελέητο διπλωματικό θρίλερ.

Διαφήμιση