Αρχική Ειδήσεις Δημοψήφισμα: Οι Λευκορώσοι ψήφισαν ΝΑΙ σε πυρηνικά όπλα και ασυλία ηγετών

Δημοψήφισμα: Οι Λευκορώσοι ψήφισαν ΝΑΙ σε πυρηνικά όπλα και ασυλία ηγετών

Δημοψήφισμα στη Λευκορωσία δίνει νέες εξουσίες στον Λουκασένκο μέχρι το 2036, επιτρέποντας ακόμη και την χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση «Δυτικής απειλής».

0
Loukasenko
Αλεξάντερ Λουκασένκο (Nikolay Petrov/BelTA/Handout via Reuters)
Διαφήμιση

Οι ψηφοφόροι στη Λευκορωσία ενέκριναν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, σε μια περίοδο που έχουν ήδη μετατραπεί σε βάση εκτόξευσης ρωσικών πυρών προς Ουκρανία.

Τα πρακτορεία ενημέρωσης ανέφεραν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε στο 78,63%. Αν και δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένης της αυστηρά ελεγχόμενης διακυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μιλώντας από το εκλογικό κέντρο όπου βρέθηκε την Κυριακή, ο Λουκασένκο είπε ότι θα μπορούσε να ζητήσει από τη Ρωσία να επιστρέψει κάποια πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

«Εάν η Δύση μεταφέρει πυρηνικά όπλα στην Πολωνία ή στη Λιθουανία,
τότε θα στραφώ στον Πούτιν για να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα
που έδωσα χωρίς όρους»,
είπε ο Λουκασένκο.

 

Σημειώνεται ότι, μεταξύ 1994 και 1996, τα πρώην σοβιετικά κράτη Λευκορωσία, Ουκρανία και Καζακστάν συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις ασφαλείας.

Οι κρίσιμες Συνταγματικές αλλαγές

Το συνταγματικό δημοψήφισμα που απορρίπτει το μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας ανοίγει τον δρόμο για ισχυρότερη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία ανέπτυξε δυνάμεις στο Λευκορωσικό έδαφος με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων και στη συνέχεια τις έστειλε στην Ουκρανία ως μέρος της εισβολής που ξεκίνησε την Πέμπτη.

Οι «μεταρρυθμίσεις» επίσης, εδραιώνουν την εξουσία του 27χρονου Λουκασένκο, καθώς επιτρέπουν στον πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2035 και του δίνουν ισόβια ασυλία από κάθε πιθανή δίωξη μόλις αποχωρήσει.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις δίνουν εξουσίες στην Πανελλαρωσική Λαϊκή Συνέλευση, η οποία συγκεντρώθηκε για να καθορίσει τις προτεραιότητες της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια και πιθανές τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

Η Συνέλευση δημιουργήθηκε με επικεφαλής τον Λουκασένκο και περιλαμβάνει πιστούς του κόμματος, τοπικά συμβούλια, αξιωματούχους και ακτιβιστές φιλοκυβερνητικών οργανώσεων.

 

Η Δύση δεν αναγνωρίζει το Δημοψήφισμα

Η Δύση έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξάγεται στο πλαίσιο μιας σαρωτικής καταστολής των εσωτερικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές που απαιτούσαν νέες εκλογές και την απομάκρυνση του Λουκασένκο αντιμετώπισαν βίαιη καταστολή από τις αρχές, με περισσότερες από 35.000 συλλήψεις και χιλιάδες βάναυσους ξυλοδαρμούς. Βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, της κύριας αντιπάλου του Λουκασένκο στις εκλογές, εγκατέλειψαν τη χώρα εν μέσω συλλήψεων, μαζί με χιλιάδες Λευκορώσους.

Η Tsikhanouskaya κάλεσε τους Λευκορώσους να χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

 

Η «επόμενη μέρα»

Για να τεθούν σε ισχύ τροποποιήσεις του Συντάγματος, απαιτούν τουλάχιστον 50% των ψήφων με συμμετοχή άνω του 50% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιπλέον, με τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται, ο 67χρονος Λουκασένκο μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

 

Διαφήμιση