Αρχική Ειδήσεις «Μία θάλλασα κρασί» μέσα από 13 διαδρομές που ταιριάζουν στον καθένα

«Μία θάλλασα κρασί» μέσα από 13 διαδρομές που ταιριάζουν στον καθένα

Συνολικά 13 διαδρομές στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, χαράχτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί», για την πλέον αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.

0
ampeli sven wilhelm unsplash - αμπελώνας
Αμπελώνας ΕΙΚΟΝΑ: Sven Wilhelm / Unsplash
Διαφήμιση

Πλήθος θεματικών οινοτουριστικών διαδρομών που πλέκουν αριστοτεχνικά στοιχεία περιπέτειας, ιστορίας και μύθου, οργανώνονται  από το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ, στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί».

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και μπορεί να καλύψει κάθε ιδιαίτερο γούστο οινογευσίας, μέσα από 13 διαφορετικές διαδρομές. Διάλεξε την οινική διαδρομή που σου ταιριάζει και ζήσε μία αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.

 • «Διαδρομή της Θεσσαλονίκης city break», στην κατηγορία «Οίνος και πόλη»,
 • «Διαδρομή των Βουνών» και
 • «Διαδρομή της θάλασσας, ήλιου, αμμουδιάς», στην κατηγορία «Οίνος και Περιπέτεια»,
 • «Διαδρομή του Ξινόμαυρου» στην κατηγορία «Οίνος και Γηγενείς Ποικιλίες»,
 • «Οίνος και Μοναστηριακή γαστρονομία»,
 • «Οίνος και Μετάξι»,
 • «Οίνος και Τέχνες»,
 • «Οίνος και Βάκχος» και
 • «Οίνος και Ολύμπιοι Μύθοι» στην κατηγορία «Οίνος και Ελληνικοί Μύθοι»,
 • «Διαδρομή του Αριστοτέλη» και
 • «Διαδρομή του Ομήρου» στην κατηγορία «Οίνος Φιλοσοφία και Ποίηση»,
 • «Διαδρομή των Μακεδόνων Βασιλέων» και
 • «Διαδρομή των Θρόνων» στην κατηγορία «Οίνος και Βασιλείς».

Το οινοτουριστικό ενδιαφέρον κάθε διαδρομής

Η κάθε διαδρομή χαράχτηκε μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία, με έρευνα πεδίου και με την υποστήριξη του ειδικού τεχνικού συμβούλου “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” (ΕΝΟΑΒΕ).

«Οι διαδρομές δεν είναι αποκλειστικά γεωγραφικά προσανατολισμένες, αλλά είναι κυρίως θεματικά και με βάση τη σύνδεση της περιοχής και των οινοποιείων με το κάθε θέμα (storytelling)», διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.

«Σε κάθε διαδρομή, εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία τα οποία αποτελούν την καρδιά της διαδρομής, έχουν μπει επιλεγμένα σημεία με “wine friendly προφίλ”, αγροτουριστικοί ξενώνες, τοπικές εκδηλώσεις γαστρονομίας-οίνου, φεστιβάλ οίνου, σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος, κάβες, καθώς και επιχειρήσεις διανυκτέρευσης εστίασης και αναψυχής, αλλά και τουριστικά πρακτορεία με άμεση σχέση με τον οινοτουρισμό».

krasi lefteris kallergis unsplash
EIKONA: Lefteris Kallergis / Unsplash

Η πλατφόρμα για το κρασί

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σταθμούς στην κάθε διαδρομή και θα είναι διαθέσιμα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο ευρύ κοινό και ειδικά σε περιηγητές, τουρίστες και φίλους του κρασιού, προκειμένου να μπορούν να ακολουθήσουν μια από τις παραπάνω διαδρομές ή να χαράξουν τη δική τους αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.

Η πλατφόρμα θα είναι επισκέψιμη από την ερχόμενη άνοιξη και η πληροφορία που θα προβάλλει θα προωθηθεί σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα.

«The Black Sea Wine Glass Member»

Σημαντική δράση του έργου είναι η καθιέρωση του σήματος «The Black Sea Wine Glass Member», το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματος.

krasia hermes rivera unsplash
EIKONA: Hermes Rivera / Unsplash

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο, με τίτλο «Οινοτουρισμός – Αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες», διάρκειας 20 ωρών, από τη Δευτέρα 21 έως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του οινικού/οινοτουριστικού κλάδου, με έδρα ή δραστηριοποίηση στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος και γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής λήγει στις 15/2/2022.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει» την 21η Ιουλίου το 2020 και ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου του 2022, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 550.168.000 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

 

Διαφήμιση