Αρχική Ειδήσεις Λοίμωξη αναπνευστικού: Προϊστορική νόσος με θύματα… Δεινόσαυρους

Λοίμωξη αναπνευστικού: Προϊστορική νόσος με θύματα… Δεινόσαυρους

Απολιθωμένα οστά Βροντόσαυρου αποκακαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες  για τους σκελετούς αυτών των γιγάντων αλλά και για την εξελικτική ιστορία ασθενειών που σχετίζονται με το αναπνευστικό, πίσω στο χρόνο.

0
Dinosauros fausto garcia menendez unsplash
ΕΙΚΟΝΑ: Fausto Garcia Menendez / Unsplash
Διαφήμιση

Τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός μεγάλου, με μακρύ λαιμό φυτοφάγου δεινόσαυρου, όπως ο Brontosaurus, αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία αναπνευστικής λοίμωξης σε δεινόσαυρο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Τα ευρήματα αυξάνουν την κατανόησή μας για τις ασθένειες που επηρέασαν τους δεινόσαυρους.

Το δείγμα, με το παρατσούκλι Dolly, ανακαλύφθηκε στη νοτιοδυτική Μοντάνα των ΗΠΑ και χρονολογείται από την Μετά Ιουρασική Περίοδο της Μεσοζωικής Εποχής (περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια πριν). Ο υπεύθυνος του Μουσείου Δεινοσαύρων Great Plains στη Μάλτα,  Cary Woodruff, μαζί με τους συναδέλφους του, εξέτασαν τρεις από τους αυχενικούς σπονδύλους (τα οστά από το λαιμό) της Dolly και εντόπισαν μη φυσιολογικές οστέινες προεξοχές που είχαν ασυνήθιστο σχήμα και υφή.

sauro throat study fin 1
CT scans of infected vertebra from Dolly / Woodruff

Αυτές οι προεξοχές βρίσκονταν σε κάθε οστό που ήταν καλυμμένοι με «σάκους» γεμάτους αέρα. Αυτοί οι αερόσακοι θα είχαν τελικά συνδεθεί με τους πνεύμονες της Ντόλι και θα αποτελούσαν μέρος του πολύπλοκου αναπνευστικού συστήματος του δεινοσαύρου. Η αξονική τομογραφία των ακανόνιστων προεξοχών αποκάλυψε ότι αποτελούνταν από ανώμαλο οστό που πιθανότατα σχηματίστηκε μετά από μόλυνση.

«Δεδομένων των πιθανών συμπτωμάτων από τα οποία υπέφερε το ζώο, δεν μπορούμε παρά να λυπηθούμε την Ντόλι», είπε ο Γούντρουφ. «Όλοι έχουμε βιώσει τα ίδια συμπτώματα –βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό κλπ- όπως και ένας δεινόσαυρος 150 εκατομμυρίων ετών».

sauro throat study fin 2
Human scale bar is the profile of a man standing 170cm tall.

Τα επικρατέστερα σενάρια πρόκλησης της λοίμωξης

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτή η αναπνευστική λοίμωξη θα μπορούσε να προκληθεί από μια μυκητιασική λοίμωξη παρόμοια με την ασπεργίλλωση, μια κοινή αναπνευστική ασθένεια που επηρεάζει τα πτηνά και τα ερπετά σήμερα και μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις των οστών.

Εκτός από την τεκμηρίωση της πρώτης εμφάνισης μιας τέτοιας αναπνευστικής λοίμωξης σε δεινόσαυρο, αυτή η μόλυνση έχει επίσης σημαντικές ανατομικές επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα των δεινοσαύρων σαυροπόδων .

Dinosauros vaibhav pixels x unsplash
EIKONA: Vaibhav PixelsX – Uunsplash

«Αυτή η απολιθωμένη μόλυνση της Ντόλι όχι μόνο μας βοηθά να ανιχνεύσουμε την εξελικτική ιστορία των ασθενειών που σχετίζονται με το αναπνευστικό πίσω στο χρόνο, αλλά μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση των ειδών ασθενειών στις οποίες ήταν ευάλωτοι οι δεινόσαυροι», είπε ο Γούντροφ.

Πιθανή συμπτωματολογία

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι εάν η Ντόλι είχε μολυνθεί με αναπνευστική λοίμωξη που μοιάζει με ασπεργίλλωση, πιθανότατα παρουσίαζε συμπτώματα όμοια με γρίπη ή πνευμονία, όπως απώλεια βάρους, βήχας, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Καθώς η ασπεργίλλωση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα στα πτηνά εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια δυνητικά παρόμοια μόλυνση στην Ντόλι θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει το θάνατο του ζώου, προσθέτουν.

sauro throat study fin
Schematic map of the neck of Diplodocus, with the abnormal bone growth denoted in red / Woodruff

 

Μεγάλο ενδιαφέρον απο παλαιοντολόγους

Οι δεινόσαυροι κατοικούσαν στη γη πριν από 235 έως 66 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθωμένα δείγματα αυτού του είδους είναι πλέον αξιοθέατα σε πολλά μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Είναι όμως και ερευνητικά αντικείμενα για παλαιοντολόγους, που ανακαλύπτουν σημαντιικές πληροφορίες  για τους σκελετούς αυτών των γιγάντων.

Στην ερευνητική ομάδα, εκτός από τον Woodruff, συμμετείχαν ο παλαιοπαθολόγος/κτηνίατρος  Ewan Wolff  απόΠανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, η κτηνίατρος Sophie Dennison και δύο παλαιοντολόγοι ανατόμοι ιατροί, ο Mathew Wedel (Western University of Health Sciences, Pomona, Καλιφόρνια) και ο Lawrence Witmer (Ohio University Heritage College of Osteopathic Medicine, Αθήνα, Οχάιο).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΕ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον φόβο πολέμου – Και η Ελλάδα αποσύρει πολίτες από Ουκρανία
Επόμενο άρθροΦυσικό αέριο: Επέκταση δικτύου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά