Αρχική Ειδήσεις Φυσικό αέριο: Επέκταση δικτύου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά

Φυσικό αέριο: Επέκταση δικτύου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά

Το έργο ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή δικτύου 157 χιλιομέτρων συνολικά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

0
Διαφήμιση

Την έναρξη των έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά κήρυξε η ΔΕΔΑ σε ειδική εκδήλωση στην Καστοριά, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Τα έργα φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά είναι συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτούνται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ) και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο πλαίσιο των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 157 χιλιόμετρα δικτύου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 7.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών -οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών- έως το 2026. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, αυτή θα καλυφθεί πλήρως και ο αριθμός των συνδέσεων θα είναι πολλαπλάσιος.

DEDA2

 

Εργα 60 εκατ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία

Oι επενδύσεις που θα γίνουν μέσα από τα έργα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, θα κατασκευαστούν συνολικά 360 χλμ δικτύου και θα γίνουν περισσότερες από 12.000 συνδέσεις καταναλωτών.

«Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία είναι πλέον πραγματικότητα. Μετά τη Φλώρινα, ήρθε η σειρά για την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά να αποκτήσουν ισχυρές και καινοτόμες υποδομές οι οποίες, εκτός από φυσικό αέριο, θα μπορούν μελλοντικά να μεταφέρουν βιομεθάνιο και υδρογόνο» τόνισε ο κ.Τσάκας.  «Με τα μεγάλα αυτά αναπτυξιακά έργα φέρνουμε φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία και νοσοκομεία, κινητοποιώντας παράλληλα επενδύσεις που συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας».

DEDA1

Το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο από εποχής ηλεκτροδότησης

 

«Η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο από την εποχή της ηλεκτροδότησης των πόλεων αυτών, με άμεσο όφελος στον πολίτη» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Βασίλης Κοτρώνης.

«Η ΔΕΔΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχοντας δημοπρατήσει έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ και συμβατικοποιήσει πέραν των 150 εκατ. ευρώ από αυτά, τα οποία και εκτελούνται.

Με κεντρικό μας σύνθημα «δίνουμε ενέργεια στην Ελλάδα», διαμορφώνουμε μια αμφίδρομη σχέση με την ελληνική κοινωνία από την οποία παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε», τόνισε ο κ. Κοτρώνης.

DEDA

Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από τη ΔΕΔΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών  Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, καθώς και οι δήμαρχοι Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου και Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

 

Διαφήμιση