Αρχική Ειδήσεις Και η Γεωργία ζητά τη στήριξη της Ευρώπης και ευρωπαϊκή προοπτική

Και η Γεωργία ζητά τη στήριξη της Ευρώπης και ευρωπαϊκή προοπτική

Ένα ακόμη διπλωματικό μέτωπο ανοίγει για τον Πούτιν: H πρόεδρος της Γεωργίας επισκέπτεται το Παρίσι και ζητά  στήριξη για τη χώρα της.

0
salome georgia
Διαφήμιση

Την κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις με θέμα την ουκρανική κρίση σημερινή μέρα έφθασε στο Παρίσι η από το 2018 πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι. Θα συναντήσει μέσα στο απόγευμα τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, που είναι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο.

Σύμφωνα με πρωινές δηλώσεις της στο γαλλικό ραδιόφωνο το πρώτο μήνυμα που θέλει να απευθύνει στον Γάλλο πρόεδρο, είναι: «Να κρατήσει γερά η Ευρώπη». Το δεύτερο, αφορά στις «σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρεις συνδεδεμένες  χώρες, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία». Είναι ένα σημαντικό, κατά την άποψη της προέδρου κεφάλαιο, που «δεν θα πρέπει να παραγκωνισθεί».

 

ge ucr
Διαβουλεύσεις Ζελένσκι-Ζουραμπισβίλι στο Κίεβο το 2021

Η αφύπνιση της Ευρώπης

Η κα Ζουραμπισβίλι εκτιμά ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες για μια περαιτέρω συμβολική και πολιτικού χαρακτήρα κίνηση» προς τις τρεις αυτές χώρες. «Δεν έχω την ψευδαίσθηση για πλήρη ένταξη, είμαστε όμως οι πιο προχωρημένες στην ευρωπαϊκή πορεία, και πρέπει τώρα οι χώρες-μέλη να σκεφτούν τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει αυτό το επιπλέον βήμα» τόνισε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ξαφνιάστηκε με την αντίδραση των Ευρωπαίων, δεν την περίμενε και δεν είχε σωστά προβλέψει, γιατί είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά, σε αντίθεση με την αδράνεια που έδειξαν κατά τη γεωργιανή κρίση, υπενθυμίζοντας τον ρωσικό «Πόλεμο των πέντε ημερών» στη Γεωργία, το 2008.

«Τώρα θα πρέπει να κρατηθεί η πορεία. Θα ήταν λάθος να επικεντρωθεί όλη η προσοχή στην Ουκρανία, δίνοντας την εντύπωση ότι οι δύο άλλες χώρες  είναι λιγότερο σημαντικές», υπογράμμισε η πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: DW

Διαφήμιση