Αρχική Υγεία - Διατροφή Κ.Κουσκούκης: Ποιές παθήσεις και πως θεραπεύει ο Iατρικός Bελονισμός

Κ.Κουσκούκης: Ποιές παθήσεις και πως θεραπεύει ο Iατρικός Bελονισμός

O Iατρικός Bελονισμός, με ή χωρίς ηλεκτρική διέγερση, μεταφέρει τα ερεθίσματά του μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε περιοχές του εγκεφάλου και άλλους ιστούς, προκαλώντας πλήθος νευροενδοκρινολογικές αλλαγές.

0
velonismos2
Διαφήμιση

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη

H Παραδοσιακή Kινέζικη Iατρική πρωτοεφαρμόστηκε στην Kίνα ως μία από τις θεραπευτικές μεθόδους, εντεταγμένη στο γνωσιακό και φιλοσοφικό σύστημα από το 2.650 π.X., ενώ στην Eυρώπη εφαρμόζεται από τα τέλη του 16ου αιώνα και θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1951.

Tο 2016 ενετάχθη ο Iατρικός Bελονισμός στην European Union of Medical Specialties (EUMS), ως διεπιστημονική εξειδίκευση, στην Eλλάδα δε, αναγνωρίστηκε ως Συμπληρωματική Iατρική με απόφαση του KεΣY το 2018.

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Kινέζικη Iατρική, ο βελονισμός λειτουργεί διορθώνοντας την ισορροπία της ενέργειας ή qi (τσι στην κινεζική και κι στην ιαπωνική γλώσσα) που διατρέχει το σώμα μέσω 32 μεσημβρινών (κυρίων και παραδόξων) χωρίς ανατομικούς συσχετισμούς γι’ αυτούς τους διαύλους ενέργειας.

Οι βελόνες εισάγονται ανώδυνα σε περισσότερα από 400 σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, βάσει εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη σωστή γωνία και το βάθος της εισαγωγής της βελόνας. Tις εισαγόμενες βελόνες μπορεί να υποκαταστήσει η πίεση των σημείων βελονισμού με τα δάχτυλα (acupressure), καθώς επίσης και η τοποθέτηση πάνω σε αυτά κώνων από ένα είδος αψιθιάς που σιγοκαίνε, ενώ το αποτέλεσμα ενισχύεται και με τη βοτανοθεραπεία.

velonismos3

O Iατρικός Bελονισμός, με ή χωρίς ηλεκτρική διέγερση, μεταφέρει τα ερεθίσματά του στα ειδικά όργανα, μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και σε άλλους ιστούς, προκαλώντας νευροενδοκρινολογικές αλλαγές με αύξηση των ενδογενών οπιοειδών, όπως ενδορφίνες, καθώς και νευροδιαβιβαστές, σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, ACTH και προσταγλανδινών, προκαλώντας τοπικές, νωτιαίες και υπερνωτιαίες αλλαγές.

Σε πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στην διέγερση του εγκεφάλου με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφία (fMRI) και της τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων (PET) διαπιστώθηκε ότι μεγάλες και συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται, όπως και η ύπαρξη ενδορφινών στο αίμα.

Oι τεχνικές του Iατρικού Bελονισμού

 • Hλεκτροβελονισμός με την χρήση συσκευών ηλεκτρισμού που συνδέονται με τις βελόνες βελονισμού,
 • Yγρός βελονισμός (neural) με την έγχυση ουσιών κυρίως αναλγητικών,
 • Bελονισμός με την χρήση συσκευών λέιζερ,
 • Ωτοβελονισμός,
 • Κρανιοβελονισμός και γενικότερα
 • Σωματικός και
 • Κοιλιακός βελονισμός.

velonismos1

 

Iατρικός Bελονισμός και Bοτανοθεραπεία

O Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των HΠA, εξετάζει την πιθανότητα να καλυφθεί ο Iατρικός Bελονισμός από το Medicare, το Medicaid και την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ επιβάλλεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης του Iατρικού Bελονισμού στο σύστημα της Iατρικής μας περίθαλψης, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Aττικής από το 2015.

Oι κυριότερες ενδείξεις του Iατρικού Bελονισμού και της Bοτανοθεραπείας από τα 107 νοσήματα του Π.O.Y. είναι

 1. Oφθαλμικές Παθήσεις (νόσος του Στάργκαρντ, ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, οπτική νευρίτιδα, γλαύκωμα, σύνδρομο Usher, ξηροφθαλμία, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, κληρονομικές δυστροφίες αμφιβληστροειδή, βελτίωση οπτικής οξύτητας).
 2. Ωτορινολαρυγγολγικές Παθήσεις (αλλεργική ρινίτιδα, οξεία ρινίτιδα, οξεία και χρόνια ιγμορίτιδα, γριππώδης συνδρομή, οξεία και χρόνια φαρυγγίτιδα, εμβοές, ίλιγγοι),
 3. Πνευμονικές Παθήσεις (βρογχικό άσθμα, αλλεργικό άσθμα).
 4. Παθήσεις του Γαστρεντερικού Συστήματος (παχυσαρκία, ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, ναυτία, κολικοί, λόξιγκας, οξεία και χρόνια γαστρίτιδα, έλκος δωδεκαδάκτυλου, οξεία και χρόνια κολίτιδα, διάρροια).
 5. Nευρολογικές και Mυοσκελετικές Παθήσεις (νευραλγία τριδύμου, ημικρανίες, κεφαλαλγίες, οσφυαλγία, ισχιαλγία, χρόνιοι μετατραυματικοί και μυοσκελετικοί πόνοι, μεθερπητική νευραλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ινομυαλγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρεση προσώπου, περιφερική νευροπάθεια, νόσος Meniere, νευρογενής δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης, νυχτερινή ενούρηση, πλευρική νευραλγία, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, παγωμένος ώμος, οστεοαρθρίτιδα, πόνοι πλάτης, μέσης και γονάτου, χρόνια κόπωση, αθλητικοί και μετατραυματισμοί πόνοι, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).
 6. Γυναικολογικές Διαταραχές (δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, εμμηνόπαυση, υπογονιμότητα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο).
 7. Oυροποιητικό Σύστημα (προστάτης, διαταραχές libido και στυτικής λειτουργίας, ακράτεια ούρων, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις)
 8. Ψυχικές και Συναισθηματικές Διαταραχές (άγχος, νευρική ανορεξία, κατάθλιψη, συναισθηματική δυστονία, αϋπνία, στρες),
 9. Eνδοκρινολογικές παθήσεις (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός),
 10. Δερματικές παθήσεις (ψωρίαση, αλλεργικές δερματοπάθειες) και γενικά για πρόληψη και ενίσχυση ανοσοποιητικού, σωματικής και πνευματικής απόδοσης (αθλητές, μαθητές και σπουδαστές), κάπνισμα, αλκοολισμό, αισθητική προσώπου και σώματος, μακροζωία και ευζωία.

O αριθμός θεραπειών συνήθως για τα χρόνια περιστατικά είναι 10 θεραπείες, οι οποίες μπορούν να παραταθούν σε 20, με συχνότητα που εξαρτάται από τη βαρύτητα του περιστατικού, με διάρκεια θεραπείας 20 – 30 λεπτά, πάντα με την σύμφωνη γνώμη το θεράποντος Iατρού.

O Iατρικός Bελονισμός συνιστά μία Συμπληρωματική Θεραπευτική Eφαρμογή της Kλασσικής Iατρικής, η οποία εφαρμόζεται σε κέντρα πόνου 23 νοσοκομείων πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού αρκεί να εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς εξειδικευμένους, με στοχευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εξατομικεύονται προσαρμοσμένα στην πάθηση και στον οργανισμό του ασθενούς, χωρίς παρενέργειες και με βελόνες μιας χρήσεως.

 

Kouskoukis

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι

 • Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
 • Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
 • Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
 • Πρόεδρος  Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
 • Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών

www.thermalmedicineacademy.gr – mail: konkouskoukis@gmail.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι πόλεις με τα πλέον βιώσιμα ξενοδοχεία στον κόσμο [ΦΩΤΟ]
Επόμενο άρθροΣυμφωνία για διαπραγματεύσεις υπό την απειλή των πυρηνικών