Αρχική Καταστροφές Ισπανία: Χωριό φάντασμα ξεπροβάλλει λόγω ξηρασίας

Ισπανία: Χωριό φάντασμα ξεπροβάλλει λόγω ξηρασίας

0
aceredo
Διαφήμιση

Το χωριό Aceredo στη Γαλικία πλημμύρισε το 1992 από τη δημιουργία του φράγματος Alto Lindoso. Σήμερα, καθώς η ξηρασία έχει σχεδόν αδειάσει το φράγμα στα ισπανοπορτογαλικά σύνορα, το χωριό – φάντασμα ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά, προσελκύοντας πλήθη τουριστών που σπεύδει να δει τα απόκοσμα, γκρίζα ερείπια του.

Με τη δεξαμενή στο 15% της χωρητικότητάς της, λεπτομέρειες μιας ζωής παγωμένης από το 1992, όταν το χωριό Aceredo στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας πλημμύρισε για να δημιουργηθεί το φράγμα Alto Lindoso, αποκαλύπτεται.

Ξηρασία και κλιματική αλλαγή

«Είναι σαν να βλέπω ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», είπε ο 65χρονος συνταξιούχος Maximino Pérez Romero, από την A Coruña. «Η αίσθηση μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με τα χρόνια λόγω της ξηρασίας και όλα αυτά, με την κλιματική αλλαγή».

Περπατώντας στο λασπώδες έδαφος που ραγίστηκε από την ξηρασία σε ορισμένα σημεία, οι επισκέπτες βρίσκουν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια που κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια, ακόμη και μια βρύση με νερό να τρέχει ακόμα από έναν σκουριασμένο σωλήνα.

Κλουβιά με άδεια μπουκάλια μπύρας στοιβάζονταν σε ένα παλιό καφενείο και ένα μισογκρεμισμένο παλιό αυτοκίνητο σκουριαζόταν από έναν πέτρινο τοίχο. Πλάνα από drone έδειξαν τα ερειπωμένα κτίρια.

Η María del Carmen Yañez, δήμαρχος του μεγαλύτερου συμβουλίου Lobios, μέρος του οποίου είναι ο Aceredo, αποδίδει την κατάσταση στην έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, αλλά και στην “αρκετά επιθετική εκμετάλλευση” της πορτογαλικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. EDP, που διαχειρίζεται τη δεξαμενή.

Την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε έξι φράγματα, συμπεριλαμβανομένου του Alto Lindoso, να σταματήσουν σχεδόν τη χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, λόγω της επιδείνωσης της ξηρασίας.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Διαφήμιση