Αρχική Ειδήσεις IAEA: Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα

IAEA: Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα

Εκτός από τη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και η γειτονική Πολωνία ανέφερε ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

0
Τσερνόμπιλ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνόμπιλ ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Νωρίτερα την Παρασκευή η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι κατέγραψε αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας από τον εγκαταλελειμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Μία ημέρα πριν τον χώρο είχαν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις και λόγω στρατιωτικής δραστηριότητας εκτιμήθηκε ότι προκλήθηκε άνοδο ραδιενεργού σκόνης στον αέρα.

Χαμηλή ραδιενέργεια

Η ΙΑΕΑ τονίζει ότι ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά.

Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Και ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

Κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις

Το πρώην εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις την Πέμπτη, αφού η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού προεδρικού γραφείου.

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε αρχικά την Παρασκευή ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας από την τοποθεσία του αδρανούς πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.

Οι ειδικοί της υπηρεσίας δεν έδωσαν ακριβή επίπεδα ραδιενέργειας, αλλά είπαν ότι η αλλαγή οφείλεται στην κίνηση βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή που ανυψώνει ραδιενεργή σκόνη στον αέρα.

Η Ρωσία που είχε καταλάβει την περιοχή, είχε πει ότι τα επίπεδα ήταν κανονικά και είχε στείλει αλεξιπτωτιστές να φρουρούν το εργοστάσιο.

Διαφήμιση