Αρχική Ειδήσεις Η κρίση στην Ουκρανία οδηγεί τις τιμές πετρελαίου σε υψηλά 20ετίας

Η κρίση στην Ουκρανία οδηγεί τις τιμές πετρελαίου σε υψηλά 20ετίας

Στον απόηχο της έντασης στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη. Το πρωί, Brent  και WTI σημείωσαν και πάλι υψηλά πολυετίας, λίγο πριν στρογγυλοποιηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

0
Oukraniki krisi
Διαφήμιση
Μετά την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη και την αρκετά περιορισμένη προσφορά ορυκτών καυσίμων, η στρογγυλοποίηση της τιμής  αργού πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι δεν απέχει πολύ.
Το πρωί της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου, ένα βαρέλι (159 λίτρα) Brent Βόρειας Θάλασσας κόστιζε έως και 96,07 δολάρια ΗΠΑ. Ενώ, η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας West Texas Intermediate (WTI) σκρφάλωσε έως και 94,92 δολάρια το βαρέλι.
Αυτές είναι οι υψηλότερες τιμές από το φθινόπωρο του 2014.
Κατά τις πρωινές δημοπρασίες,  ένα βαρέλι Brent κόστιζε 95,33 δολάρια, 89 σεντς περισσότερο από την Παρασκευή. Ένα βαρέλι WTI διαπραγματευόταν στα 94,24 δολάρια, αυξημένα κατά 1,14 δολάρια.
Η στρογγυλοποίηση των τιμών στα 100 δολάρια ανά βαρέλι αργού, όριο που πολλοί πλέον  ειδικοί της αγοράς αναμένουν να ξεπεράσει, πλησιάζει όλο και περισσότερο.
xrimatistirio nicholas cappello unsplash

Το ουκρανικό ντόμινο εξελίξεων στο αργό

Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, πέραν της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εντάσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.
Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης οδηγεί στην ενεργοποίηση του ασφάλιστρου κινδύνου στην αγορά πετρελαίου.
Επιπλέον, η αρκετά περιορισμένη προσφορά και η σταθερή ζήτηση έχουν προκαλέσει άνοδο των τιμών εδώ και αρκετό καιρό.
Σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, οι ειδικοί αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Εάν υπάρχουν μετακινήσεις στρατευμάτων, η τιμή του Brent θα πηδήξει εύκολα πάνω από το όριο των 100 δολαρίων», προβλέπει ο αναλυτής Edward Moya του χρηματιστηριακού οίκου Oanda.
Με πληροφορίες από ntv.de, dpa/ghö/rts
Διαφήμιση