Αρχική Special Topics Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη στο ιστορικό εργοστάσιο του Νέου Φαλήρου

Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη στο ιστορικό εργοστάσιο του Νέου Φαλήρου

0
Vasileiou DEH
Σπύρος Βασιλείου (1902 ή 1903 - 1985), Εφαρµόζοντας τον ηλεκτρισµό στη ζωγραφική, ∆ΕΘ 1967 Περίπτερο ∆ΕΗ Ιστορικό αρχείο ∆ΕΗ
Διαφήμιση

Στις 9 Φεβρουαρίου, ανοίγει τις πόρτες της η έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό τα 32 έργα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με τίτλο «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη».

Εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η ΔΕΗ προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά την εταιρεία μέσα από τα έργα ταλαντούχων δημιουργών από διαφορετικές μορφές της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, σε ένα χώρο μοναδικό που φέρει όλο το ιστορικό βάρος, τη μνήμη και τα τεκμήρια της παραγωγής του ηλεκτρισμού, όπως τον γνωρίσαμε στο παρελθόν.

Η έκθεση, την οποίαν επιμελείται η κ. Κατερίνα Κοσκινά και είναι ανοικτή δωρεάν για το κοινό, αποτελεί την κορύφωση μιας ακόμη πρωτοβουλίας της ΔΕΗ για τη στήριξη του πολιτισμού.

Μέσα από τον ανοικτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» η εταιρεία προσκάλεσε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα αντλώντας έμπνευση από τις εγκαταστάσεις, τα υλικά, τις εφαρμογές, την επανάσταση που επέφερε στον τρόπο ζωής η ΔΕΗ, την ιστορία, τη διαδρομή, την πλούσια δράση της, τη νέα της ταυτότητα, τους στόχους, τις προοπτικές αλλά και όλα όσα πρεσβεύει και συμβολίζει στη συνείδηση των πολιτών.

Στοιχεία όπως η ενέργεια, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός, η πρόοδος και η βιωσιμότητα, αλλά και το πλούσιο αρχείο της ΔΕΗ, μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, αποτέλεσαν «υλικά» τα οποία κλήθηκαν να επεξεργαστούν θεματικά και φορμαλιστικά οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Vasileiou1 DEH
Σπύρος Βασιλείου
(1902 ή 1903 – 1985),
Σύνθεση µε καράβι, ∆ΕΘ 1965
Περίπτερο ∆ΕΗ
Ιστορικό αρχείο ∆ΕΗ

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη ανταπόκριση του καλλιτεχνικού κόσμου με εκατοντάδες συμμετοχές, μέσα από τις οποίες η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από επτά καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των προτάσεων πρόκρινε 32 έργα, βασιζόμενη σε κριτήρια όπως της πρωτοτυπίας, της επιτυχούς αποτύπωσης των αξιών και της προσφοράς της εταιρείας στην κοινωνία, της επιρροής των χαρακτηριστικών μηχανημάτων, εξαρτημάτων και εφαρμογών στις τέχνες και, της καταγραφής των ανατροπών και αλλαγών που έφερε η ηλεκτροδότηση στην αντίληψη, την εξέλιξη και την αισθητική της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι από τα 32 έργα που προκρίθηκαν, τα 5 πρώτα θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ

  • 1ο βραβείο – 8.000 ευρώ,
  • 2ο βραβείο- 5.000 ευρώ,
  • 3ο βραβείο – 3.000 ευρώ,
  • 4ο βραβείο και 5ο βραβείο από 2.000 ευρώ.

Το αποτύπωμα της ΔΕΗ στη συνείδηση της κοινωνίας

«Ο διαγωνισμός «Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη» αποτελεί άλλη μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της διαχρονικής στήριξης της ΔΕΗ στον πολιτισμό και τις τέχνες. Για όλους εμάς στη ΔΕΗ» δήλωσε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Καρακούσης, «η ιστορία της εταιρείας είναι ο οδηγός μας και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι η εξέλιξη, η πορεία και όσα πρεσβεύουμε μπορούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους. Η ΔΕΗ προσκαλεί όλους και όλες να επισκεφθούν έναν ιστορικό χώρο με ιδιαίτερη σημασία για εμάς, ώστε να θαυμάσουν από κοντά τα έργα που μας συγκίνησαν τόσο για τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία τους, όσο και γιατί απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο το συνολικό αποτύπωμα της ΔΕΗ στη συνείδηση της κοινωνίας μας».

deh art

Όλα τα έργα που προκρίθηκαν στην τελική φάση θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση και θα προβάλλονται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://art.dei.gr/. Η ιστοσελίδα θα πληροφορεί για τη διαγωνιστική διαδικασία, την κριτική επιτροπή και τους καλλιτέχνες.

Η έκθεση «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» παρουσιάζεται στον ΑΗΣ Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ (Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως) και θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τετάρτη 9.2.2022 έως και την Κυριακή 27.2.2022.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00
Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη.

Η είσοδος στον χώρο της έκθεσης επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19.

Διαφήμιση