Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Από τι πραγματικά απειλούνται οι σπάνιες ραμφοφάλαινες

Greenpeace: Από τι πραγματικά απειλούνται οι σπάνιες ραμφοφάλαινες

0
zifios greenpeace
A Cuvier's Beaked Whale (Ziphius cavirostris) is seen from the air in the Mediterranean sea / GREENPEACE
Διαφήμιση

Η είδηση για τη φάλαινα που εκβράστηκε σε παραλία του Αλίμου προκάλεσε έκπληξη, περιέργεια, θαυμασμό αλλά και ανησυχία, με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Greenpeace 
να αποκαλύπτει τις μεγάλες αλήθειες αλλά και τους μύθους γύρω από τις σπάνιες επισκέψεις αυτού του σπάνιου είδους στις ελληνικές θάλασσες.
Πρωτίστως, η επίσκεψη του Ζιφιού προκάλεσε «Έκπληξη» γιατί μία τέτοια είδηση είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας. Στην πλειοψηφία τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν γνώριζαν ότι οι θάλασσές μας με την πλούσια βιοποικιλότητα αποτελούν το σπίτι και για αρκετά είδη φαλαινών.

Ένας από αυτούς τους κρυμμένους κατοίκους των θαλασσών μας, ένας ευάλωτος ζιφιός, εμφανίστηκε κοντά μας και η σπάνια εικόνα που προσέλκυσε την προσοχή, ξύπνησε το ενδιαφέρον για αυτά τα μεγαλειώδη πλάσματα. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο ήταν τραυματισμένο, ενώ και μόνο το γεγονός ότι είχε εκβραστεί ήταν δυσοίωνο.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και κλήθηκαν ειδικοί για να το εξετάσουν και να προσπαθήσουν να το σώσουν. Ττην ίδια στιγμή οι παρεμβατικές ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες καταστροφής των ενδιαιτημάτων των ειδών αυτών και αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις την αιτία για τον εκβρασμό δελφινιών και φαλαινών σε όλον τον πλανήτη.

falaina2
Επιχείρηση διάσωσης μιας φάλαινας του είδους ζίφιος που εξόκειλε στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Οι πραγματικοί κίνδυνοι

Η αλιεία και η πρόσκρουση με πλοία, μεταξύ άλλων, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς σε φάλαινες και δελφίνια, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να εκβραστούν άρρωστα ή τραυματισμένα στις ακτές.

Η ρύπανση της θάλασσας με χημικά και πλαστικά επίσης ενοχοποιείται για την πρόκληση ασθενειών στα κητώδη, που μπορεί να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και εκβρασμό τους.

Ένας ακόμα μεγάλος ένοχος για τους εκβρασμούς είναι η ηχητική ρύπανση που προκαλείται από σόναρ και σεισμικές έρευνες στη θάλασσα, τα οποία παρεμβάλλουν στο σύστημα ηχοεντοπισμού που χρησιμοποιούν οι φάλαινες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να προσανατολιστούν.

Αυτοί οι ισχυροί ανθρωπογενείς ήχοι προκαλούν τραυματισμούς στα αυτιά των φαλαινών, τις τρομάζουν και μπορούν εντέλει να τις αποπροσανατολίσουν με αποτέλεσμα τον εκβρασμό τους.

Photo Credit ARION 07
Photo Credit ARION

Οι «αναπόδεικτες αλήθειες»

Σύμφωνα πάντα με την Greenpeace, η χρονική συγκυρία του εκβρασμού του ζιφιού στον Άλιμο συμπίπτει με την είδηση για τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται αυτές τις μέρες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μία περιοχή που προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα λόγω της σημαντικής βιοποικιλότητας που φιλοξενεί. «Είναι ειρωνικό και αντιφατικό το γεγονός ότι οι αρχές της χώρας μας κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη διάσωση ενός θηλαστικού από τον πληθυσμό των φαλαινών που ζουν στα ελληνικά νερά, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν άδειες για σεισμικές έρευνες σε εταιρείες υδρογονανθράκων, θέτοντας σε κίνδυνο ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους» αναφέρεται στην έκθεση του ελληνικού τμήματος της Greenpeace.

«Κι ενώ δεν μπορούμε να συνδέσουμε τον εκβρασμό του συγκεκριμένου ζιφιού με τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο μαζικός εκβρασμός ζιφιών στην Κέρκυρα πριν 10 χρόνια, είχε αποδοθεί από τους επιστήμονες σε στρατιωτική άσκηση με τη χρήση ηχοβολιστικών που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή».

falaines 7

Οι προσπάθειες διάσωσης της ραμφοφάλαινας Ζιφιός

Στο μακρινό παρελθόν ήταν τα τέρατα των θαλασσών που προκαλούσαν τον τρόμο, ενώ αργότερα έγιναν ο στόχος ενός ανηλεούς κυνηγιού από τα φαλαινοθηρικά που σχεδόν τις εξαφάνισε.

Σήμερα, κι ενώ γίνονται προσπάθειες για να προστατευθούν και να ανακάμψουν οι πληθυσμοί τους, οι φάλαινες αναγνωρίζονται ως θαλάσσια είδη με νοημοσύνη, συναισθήματα και πολιτισμό που δημιουργούν τις δικές τους κοινότητες, αναγνωρίζουν και προστατεύουν τα μέλη τους, δημιουργούν τη δική τους γλώσσα που εκφράζουν με τα τραγούδια και τα «κλικ» τους, θρηνούν τους νεκρούς τους.

«Θα προλάβουμε να μάθουμε περισσότερα για τον θαυμαστό κόσμο τους ή θα καταστρέψουμε εντωμεταξύ το σπίτι τους, από το οποίο εξαρτώμαστε και εμείς σε μεγάλο βαθμό;» παραδέχεται η Greenpeace, που αναδεικνύει το θέμαγια την παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες και την προστασία τους.

Σε σχετική μάλιστα έρευνα που διενήργησε δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκεί όπου η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει άδειες για σεισμικές έρευνες σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, εντόπισε τουλάχιστον τέσσερα είδη κητωδών. Κι «ενώ ο ζιφιός Ziphius cavirostris ήταν ένα από αυτά που ψάχναμε, δεν σταθήκαμε αρκετά τυχεροί ώστε να τον βρούμε. Ακούσαμε και είδαμε όμως φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα και στενόρυγχα δελφίνια, και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την πλήρη προστασία τους» διαβεβαιώνουν.

 

Διαφήμιση