Αρχική Ειδήσεις Γαλλία: Ενεργειακό «μπάσιμο» με 14 πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γεννιάς

Γαλλία: Ενεργειακό «μπάσιμο» με 14 πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γεννιάς

Επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ δρομολογεί για το αμέσως επόμενο διάστημα η Γαλλία με νεους πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά και εκτεταμένα ηλιακά και αιολικά υπεράκτια πάρκα.

0
Macron
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Την «αναγέννηση» της βιομηχανίας ατομικής ενέργειας που θα συνδράμει τα δέοντα στον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα οραματίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλύπτοντας την δρομολούμενη κατασκευή 14 πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γεννιάς έως το 2050 στη χώρα του.

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας… είναι η αναγέννηση της πυρηνικής βιομηχανίας της Γαλλίας», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στην ανατολική βιομηχανική πόλη Μπελφόρ,  εξαίροντας την τεχνολογική ικανότητα της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την εκστρατεία του για επανεκλογή αυτόν τον μήνα, έχει επίγνωση της αυξανόμενης συζήτησης για την ενέργεια ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης, καθώς το κόστος για τους καταναλωτές αυξάνεται. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, επίσης, αποτελούν μείζον θέμα για τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Η πυρηνική ενέργεια στις προεκλογικές εξαγγελίες

Η ατομική ενέργεια παρέχει περίπου το 70% της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια χαμηλού κόστους αποτελεί βασικό πυλώνα της γαλλικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, πρόσφατες προσπάθειες να κατασκευαστούν αντιδραστήρες νέας γενιάς, για να αντικαταστήσουν παλαιότερα μοντέλα, έχουν βυθιστεί σε υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία στα δεξιά έχουν υποστηρίξει περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια λέγοντας ότι η Γαλλία πρέπει να έχει «κυριαρχία» στην ηλεκτρική της ενέργεια, ενώ οι επικριτές στα αριστερά έχουν προειδοποιήσει για το κόστος και την πολυπλοκότητα της κατασκευής νέων αντιδραστήρων. Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα που παραμένουν θανατηφόρα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Ο Μακρόν είπε ότι οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια είναι «απαράμιλλες» στην αυστηρότητα και τον επαγγελματισμό τους και ότι η απόφαση για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ήταν μια «επιλογή προόδου, μια επιλογή εμπιστοσύνης στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Ανακοίνωσε επίσης μια σημαντική επιτάχυνση στην ανάπτυξη της ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Είπε ότι η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα πυρηνικά και ότι η χώρα θα πρέπει επίσης να καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει να παρατείνει τη ζωή όλων των υπαρχόντων γαλλικών πυρηνικών σταθμών όπου είναι ασφαλές να το κάνει.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον φορτωμένο με χρέη, κρατικά ελεγχόμενο πάροχο ενέργειας, EDF, ο οποίος αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβολές προϋπολογισμού σε νέους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και τη Βρετανία και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους γηρασμένους αντιδραστήρες του.

Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ανακοίνωσε την κατασκευή τουλάχιστον 6 νέων αντιδραστήρων από την EDF έως το 2050, με δυνατότητα για άλλους 8.

Οι γαλλικές πιέσεις για την «πράσινη» πυρηνική

Η γαλλική κυβέρνηση άσκησε σκληρά και επιτυχώς πιέσεις για να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια «πράσινη» που σημαίνει ότι μπορεί να προσελκύσει χρηματοδότηση, ως πηγή ενέργειας φιλική προς το κλίμα.

Η κίνηση Μακρόν θεωρείται κομβική, τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη. Οι ηγέτες δεσμεύονται να αποτρέψουν μια κλιματική καταστροφή και να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ, εν μέρει επειδή η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχει μειωθεί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ηγείται ενός συνασπισμού χωρών που υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια για μηδενικές εκπομπές άνθρακα αλλά και και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωζώνης. Αυτό άνοιξε ένα μέτωπο με την γερμανική πλευρά, η οποία είναι επιφυλακτική για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Όπως μάλιστα έχει ανακοινώσει, προτίθεται να κλείσει τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της φέτος, όπως είχε δεσμευτεί η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το 2011 μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Η ενεργειακή στρατηγική Μακρόν

Το γαλλικό σχέδιο έχει στόχο να εδραιώσει τη θέση της χώρας ως τον μεγαλύτερο παραγωγό ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη και να ανταγωνιστεί πιο επιθετικά τις κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες στην αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας.

Με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης τα 50 δισ. ευρώ (57 δισ. δολάρια), το σχέδιο Μακρόν συνίσταται στην κατασκευή 6 αντιδραστήρων μαμούθ, σε υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία από το 2028. Με δυνατότητα να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής έως και 8 ακόμη έως το 2050.

Η Γαλλία βασίζεται σε έναν γηρασμένο στόλο 56 πυρηνικών αντιδραστήρων -οι περισσότεροι μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 93- για να παράγει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας που εξάγει σε άλλες χώρες.

 

Διαφήμιση