Αρχική Ειδήσεις Γ. Μανιάτης: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι για ενεργειακή κρίση και εκτόξευση...

Γ. Μανιάτης: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι για ενεργειακή κρίση και εκτόξευση τιμών

«Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τριπλάσια από ότι στις ΗΠΑ» σχολιάζει ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, αποδίδοντας το μέγιστο των ευθυνών στην ΕΕ που κράτησε άδειες τις αποθήκες της.

0
Maniatis Giorgos
Γιάννης Μανιάτης (φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Για τις ξεκάθαρες και πολύ σοβαρές ευθύνες της ΕΕ για την «ενεργειακή καταιγίδα» που βύθισε στη δίνη των απανωτών ανατιμήσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας τις ευρωπαϊκές χώρες, μίλησε στην κρατική τηλεόραση ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, περιγράφοντας το κρίσιμο ενεργειακό τοπίο της χώρας, στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία.

«Το 2014, με την εισβολή στην Κριμαία, είχαμε μία ανάλογη κατάσταση» παραδέχτηκε ο κ.Μανιάτης, παραθέτωντας τις κινήσεις «κλειδιά» από πλευράς πολιτείας για την αντιμετώπιση πιθανής σύρραξης στην Ουκρανία και τη διακοπή παροχέτευσης φυσικού αερίου.

«Το 2014 προετοιμάστηκαν πολλά σχέδια έκτακτης ανάγκης, συνολικά, από το ενεργειακά σύστημα της χώρας.

Πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε οι μονάδες φυσικού αερίου που έχει η ΔΕΗ και κάποιοι ιδιώτες να μπορούν να γυρίσουν και να κάψουν πετρέλαιο, αντί για αέριο. Κάποιες μονάδες της ΔΕΗ που είναι σε λεγόμενη «ψυχρή εφεδρεία», μπορούν να επαναλειτουργήσουν με κοιτάσματα λιγνίτη.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να παραγγείλουμε παραπάνω φορτία LNG, τα οποία θα φτάσουν στην Ρεβυθούσα».

Μιλώντας για την σύγχρονη εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στον Αστακό ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το 2014 αυξήθηκε η δυνατότητά της κατά 70%. «Σήμερα είναι ένας πολύ σπουδαίος ενεργειακός κόμβος όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά», επισήμανε.

Η προοπτική απεξάρτησης από ρωσικό αέριο

Έχοντας γνώση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί διεθνώς ο πρώην υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από την Ρωσία.

«Μία ποσότητα φυσικού αερίου, που φτάνει το 40%, δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις όσο LNG και να σου έρθει» είπε και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που σχεδιάζουν πολλές κυβερνήσεις είναι να μειώσουν την βιομηχανική παραγωγή που είναι και ο μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις απολύτου έκτακτης ανάγκης θα παρθούν και άλλα μέτρα», πρόσθεσε.

Η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Όπως σημείωσε ο κ.Μανιάτης, η Ελλάδα προμηθεύεται με φυσικό αέριο μέσα από τον αγωγό Turk Stream. «Έχουμε απεξαρτηθεί από την τροφοδοσία μέσω Ουκρανίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διακοπή παροχής φυσικού αερίου, αλλά μερική. Σε αυτή την περίπτωση οι καταστάσεις είναι σχετικά ελέγξιμες.

Ανεξέλεγκτες θα γίνουν οι καταστάσεις αν διακοπεί απολύτως η τροφοδοσία ολόκληρης της Ευρώπης από το σύνολο του ρωσικού φυσικού αερίου, που το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Η Ρωσία εισπράττει κάθε χρόνο, από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, γύρω στα 250 δισ. εκατ. δολάρια. Είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση της οικονομίας της».

Οι αποθήκες φυσικού αερίου δεν ήταν γεμάτες

Αναλύοντας την «ενεργειακή καταιγίδα» ο κ. Μανιάτης είπε ότι η «κρίση στην αρχή ξεκίνησε ως παγκόσμια. Πολύ γρήγορα η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, οι ΗΠΑ έλυσαν τα προβλήματά τους, ενώ

 

Στην επικείμενη «ενεργειακή καταιγίδα»
η Ευρώπη έμεινε με τον «μουντζούρη στο χέρι»,

όντας η πιο εξαρτημένη από όλες τις περιοχές του πλανήτη.

 

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη «λόγω προβλέψεων της πολιτικής της ηγεσίας δεν έχει φροντίσει να έχει γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Όταν ξέσπασε στην κρίση οι αποθήκες ήταν γεμάτες μόνο στο 60 – 65 %. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ηγεσίας της ΕΕ».

Εξαιτίας των παραλήψεων αυτών, όπως τόνισε,  σήμερα πληρώνει τη ζημιά ο μέσος ευρωπαίος καταναλωτής και η παραγωγική βάση της χώρας

«Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τριπλάσια από ότι στις ΗΠΑ.
Είναι δομικού χαρακτήρα τα προβλήματα».
Διαφήμιση