Αρχική Ειδήσεις Φωτιά στο Euroferry Olympia: Συναγερμός στις ελληνοϊταλικές αρχές – Συνεχίζονται οι έρευνες...

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Συναγερμός στις ελληνοϊταλικές αρχές – Συνεχίζονται οι έρευνες αγνοουμένων

0
euroferry 2 768x576
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρισκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ερεικούσας, όπου σήμερα τα ξημερώματα τυλίχθηκε στις φλόγες το επιβατηγό -οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia.

Ο πλοίαρχος του σκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντεζι με 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα, αιτήθηκε άμεση εγκατάλειψη όταν γύρω στις 3:30 το πρωί της Παρασκευής κάθε προσπάθεια αποσοβησης της φωτιας κατέστη άκαρπη.

Όπως αναφέρει διασώστης στην ΕΡΤ, από τους ασυρμάτους ακούγεται πως πιθανόν υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται και συνεχίζονται οι έρευνες στη θάλασσα, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα για την ώρα καθώς δεν έχει γίνει η επίσημη καταμέτρηση ακόμα στο νησί της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πηγή του Λιμενικού που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, δεν έχουν εντοπιστεί περίπου 10 άτομα που βρίσκονται στη λίστα των επιβατών του πλοίο Euroferry Olympia.

Στο σημείο βρέθηκαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, 1 ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., και η φρεγάτα «Ύδρα».

Επίσης στο σημείο σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.

Η επιχείρηση διάσωσης

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στη μία τα ξημερώματα, πιθανότατα σε ένα από τα αμπάρια του πλοίου, όπως μεταδίδει το Il Μessaggero. Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό που διέθετε αλλά, δεδομένης της αδυναμίας να γίνει κάτι τέτοιο, ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Στο σημείο έφτασε πρώτο σκάφος της Ιταλικής Αστυνομίας και σε αυτό επιβιβάστηκαν οι επιβάτες και το πλήρωμα από τις σωστικές λέμβους.

Αμέσως, η Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως αναφέρει το Ansa, επικοινώνησε με την Γενική Διοίκηση των Λιμενικών Αρχών στη Ρώμη, για τον συντονισμό της επέμβασης απεγκλωβισμού. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την επέμβαση του περιπολικού σκάφους «Monte Sperone», της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να βοηθήσει στην εκκένωση του πλοίου.

fotiaploio

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 278 επιβαίνοντες. Ενώ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς.

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη «στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι κυρίως Ιταλοί, ενώ μέχρι τώρα δεν φέρεται να ήταν ανάμεσά τους παιδιά».

Η επιχείρηση διάσωσης όπως τη μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Οι φλόγες ξεκίνησαν από το αμπάρι όπου βρίσκονταν τα φορτηγά και οι οδηγοί τους. Από τους 288 επιβαίνοντες, οι 242 διασώθηκαν σε ένα περιπολικό σκάφος του Guardia di Finanza που βρέθηκε στο σημείο. Όλοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια»

Διαφήμιση